neděle 29. dubna 2012

KRŮTÍ MASO

KRŮTÍ MASO
 
Krůtí závitky plněné kachními játry a slaninou ve smetanové omáčce s chřestem, podávané s opečenými bramborami
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg vykostěných krůtích prsíček;
30 dkg zeleného chřestu;
10 dkg másla;
10 dkg mouky;
3 dl smetany;
1 vejce;
25 dkg anglické slaniny;
20 dkg kachních jater;
80 dkg brambor;
sůl;
pepř;
muškátový oříšek;
pažitka;
olej;

Zelený chřest podusíme doměkka v malém množství mírně osolené vody. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě na hladkou směs, do které jsme rozklepli také jedno vajíčko. Omáčku zjemníme smetanou, osolíme a ochutíme mletým muškátovým oříškem a najemno nasekanou pažitkou. Omáčka bude ještě jemnější, když do ní vmícháme kousek másla.
Krůtí prsíčka rozřízneme na otevřené plátky, přikryjeme fólií a jemně je naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plátek masa položíme anglickou slaninu, několik kousků jater a maso pevně stočíme do závitků. Rolky opečeme dočervena na rozpáleném oleji na pánvi přikryté alobalem tak, že je během pečení několikrát obrátíme.
Předem uvařené brambory nakrájíme na dílky, každý kousek zabalíme do plátku anglické slaniny a opečeme na malém množství oleje. Osolíme a opepříme.
Plněné závitky podáváme s opečenými bramborami, zakapané chřestovou omáčkou. 





Šoulet s uzeným krůtím stehnem
(Recept Róberta Bedeho)
Příprava pro 4 osoby:

40 dkg suchých fazolí;
10 dkg oloupaných ječných krup;
1 uzené krůtí stehno;
10 dkg rajčatového protlaku;
2 kávové lžičky medu;
2 dl červeného vína;
3 cibule;
3 stroužky česneku;
1 polévková lžíce červené mleté papriky;
jalovcové bobule;
bobkový list;
ostrá papriková pasta;
sůl;
pepř;
olej;

Cibuli nakrájíme na malé kousky, mírně osolíme a spolu s několika stroužky česneku zesklovatíme na rozpáleném oleji. Přidáme rajčatový protlak, podle vlastní chuti ostrou paprikovou pastu nebo pálivou mletou červenou papriku, sůl, pepř a několik bobulí jalovce. Vše dohromady mírně osmahneme, zaprášíme červenou mletou paprikou, podlijeme vodou, přihodíme několik bobkových listů a vmícháme také med.
Do takto připraveného základu na šoulet nasypeme přes noc namočené fazole, důkladně vše promícháme a zalijeme vínem. Přisypeme ječné kroupy a celou směs přelijeme na pekáč. Doprostřed položíme uzené krůtí stehno, pekáč přikryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180° C. Necháme asi 2 hodiny péct, dokud maso nezměkne.
Až bude maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odpařenou šťávu doplníme malým množstvím vody a šoulet vrátíme do trouby dopéct, tentokrát již bez alobalu.
Před podáváním položíme na talíř nejprve šoulet a na něj upravíme krůtí stehno nakrájené na plátky. Podle vlastní chuti můžeme servírovat i s natvrdo uvařenými vejci. 



Mandlová krůtí prsíčka na houbách
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg kuřecích prsíček;
3 polévkové lžíce olivového oleje;
20 dkg mandlí;
20 dkg hub druhu špička trávní;
4 anglické celery;
1 svazek jarní cibule;
2 polévkové lžíce sójové omáčky;
1 svazek majoránky;
2 snítky bazalky;
1 vejce;
2 polévkové lžíce kukuřičné škrobové moučky;
1 kávová lžička tykvového oleje;
1 kávová lžička kukuřičného oleje;
50 dkg italských těstovin penne;
3 dl smetany;
sůl;
pepř;

Krůtí prsíčka nakrájíme na nudličky a smícháme se škrobovou moučkou, sójovou omáčkou a několika kapkami kukuřičného oleje. V tomto nálevu necháme maso několik minut odležet.
Z jednoho vaječného bílku ušleháme lehký sníh, vmícháme jej k masu a takto připravené nudličky opečeme na rozpáleném oleji. Maso vyndáme z pánve, ke zbylému tuku přilijeme malé množství oleje a opražíme na něm mandle.
Jarní cibulku a anglický celer nakrájíme na malé kousky a společně s houbami vhodíme na mandle. Okořeníme čerstvou majoránkou, mletým pepřem a osolíme. Přidáme předpečené nudličky z krůtího masa a všechny suroviny dohromady důkladně podusíme. Ochutíme sójovou omáčkou, tykvovým olejem a bazalkou. Podlijeme smetanou a povaříme.
Penne těstoviny uvaříme ve slané vroucí vodě, necháme okapat a přimícháme je do masové směsi.
Před podáváním můžeme ozdobit majoránkou.




Krůtí prsíčka plněná sýrem feta
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg krůtích prsíček;
40 dkg špaget;
2 konzervy tuňáka;
25 dkg sýra feta;
15 dkg rajčatového protlaku;
10 dkg zelených oliv;
10 dkg černých oliv;
1 česnek;
1 svazek majoránky;
1 svazek petrželové natě;
sůl;
pepř;
olej;

Kuřecí prsíčka rozevřeme, plátky masa přikryjeme fólií, naklepeme a potom je opepříme. Sýr nakrájíme na kousky a spolu s olivami položíme na plátky masa. Maso pevně srolujeme a hotové závitky opečeme dočervena na rozpáleném oleji.
Tuňáka rozmačkáme vidličkou, osmahneme, okořeníme mletým pepřem a čerstvou majoránkou. Do směsi přidáme 5 dkg oliv nakrájených na kolečka, rajčatový protlak, osolíme, opepříme a přistrouháme česnek. Podlijeme 1-1,5 dl vody a důkladně povaříme.
Špagety uvaříme ve slané vodě a promícháme je s připraveným ragú. Na směs nasypeme nadrobno nasekanou petrželovou nať.
Špagety s tuňákem potom podáváme jako přílohu ke krůtím závitkům plněným sýrem feta.



Krůtí prsíčka plněná jablky a mandlemi s bramborovou přílohou a borůvkovou omáčkou
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg krůtích prsíček;
2 jablka;
10 dkg plátků mandlí;
20 dkg borůvek;
2 polévkové lžíce borůvkové marmelády;
1 zázvor;
1 citron;
10 dkg tmavého chleba;
1 polévková lžíce strouhanky;
2 dl červeného vína;
20 dkg medu;
1 polévková lžíce škrobové moučky;
10 dkg másla;
1 svazek petrželové natě;
60 dkg brambor;
sůl;
pepř;
mletá skořice;
olej;

Nastrouháme jablka. Přidáme strouhanku, plátky mandlí, 5 dkg borůvek, 1 polévkovou lžíci borůvkové marmelády a podle vlastní chuti mletou skořici. Do směsi nastrouháme zázvor, citrónovou kůru a přimícháme tmavý chléb nakrájený na malé kostičky.
Plátky krůtího masa osolíme, přikryjeme fólií a mírně naklepeme. Potřeme připravenou jablečnou a borůvkovou náplní a pevně stočíme. Závitky opečeme na rozpáleném oleji na pánvi, kterou jsme přikryli alobalem.
Připravíme omáčku: na červeném víně podusíme 15 dkg borůvek. Přidáme jednu polévkovou lžíci borůvkové marmelády, med, na špičku nože pepře a špetku soli. Až se šťáva mírně odpaří, rozředíme několika kapkami vody a opět přivedeme k varu. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě.
Na pánvi rozpálíme máslo. Na rozpěněné máslo přihodíme najemno nasekanou petrželovou nať. Vhodíme dílky brambor předem uvařených ve slupce, promícháme a osmažíme. Brambory budeme podávat jako přílohu k plněným závitkům krůtího masa zalitým ovocnou omáčkou. 



Závitky z krůtích prsíček s omáčkou z hrušek a mandlí
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg krůtích prsíček;
1 hlávka kapusty;
4 hrušky;
4 plátky šunky;
4 plátky sýra;
10 dkg krájených mandlí;
3 polévkové lžíce medu;
1 polévková lžíce škrobu;
1 dl polosladkého červeného vína;
4 brambory;
sůl;
pepř;
jedlá soda;
1 citron;
olej;

Ve slané vodě s přísadou jedlé sody nejprve několik minut vaříme hlávku kapusty rozebranou na listy.
Krůtí prsíčka pod fólií promneme a mírně naklepeme, načež je osolíme a opepříme. Potom na ně naklademe listy kapusty, plátky šunky a sýra a pevně je zavineme. Takto získané závitky upečeme pěkně do hněda v horkém oleji na pánvi přikryté alobalem.
Brambory uvaříme ve slupce, potom je rozkrájíme na dílky a osmažíme na oleji. Osolíme a opepříme.
Potom si v jiné pánvi rozehřejeme med, ke kterému přidáme pár kapek citronové šťávy a červené víno. Uvedeme do varu a do vařící směsi vsypeme krájené mandle.
Každou hrušku rozkrojíme na čtvrtiny a vložíme je do směsi medu a červeného vína. Až hrušky dušením změknou, vyndáme je z pánve, načež mandle v medu rozředíme troškou vody. Omáčku pak zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě.
Touto omáčkou polijeme maso těsně před podáváním. Na ozdobu můžeme použít meduňku lékařskou.



Krůtí polévka
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

50 dkg krůtích prsíček;
10 dkg anglické slaniny;
2 cibule;
3 stroužky česneku;
15 dkg leča;
15 dkg zelených fazolí;
1 mrkev;
1 celer;
1 kořen petržele;
2 brambory;
2 dl zakysané smetany;
1 svazek petrželové natě;
1 dl oleje;
sůl;
pepř;
mletý kmín;

Anglickou slaninu nakrájíme na tenké proužky a osmahneme na vlastní šťávu. Přilijeme malé množství oleje a vhodíme nadrobno nasekanou cibuli. Důkladně podusíme.
Přihodíme na větší kousky nakrájenou mrkev, kořen petržele a celer. Osolíme a mírně podusíme, aby zelenina byla poloměkká. Odpařenou šťávu doplníme malým množstvím vody.
Krůtí prsíčka nakrájíme na kostičky, přihodíme na zeleninový základ a opékáme tak dlouho, dokud maso nezíská bílou barvu. Potom přidáme lečo a zelené fazole. Ochutíme pepřem a mletým kmínem.
Podlijeme vodou a přihodíme na kostičky nakrájené brambory. Do polévky nastrouháme česnek a vhodíme nadrobno nasekanou petrželovou nať.
V misce rozmícháme zakysanou smetanu s malým množsvím horké polévky, směs nalijeme do polévky a ještě jednou ji přivedeme k varu.
Před podáváním ozdobíme petrželovou natí. 



Krůtí závitek s krevetami na česneku a dušenou rýží
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg krůtích prsíček;
25 dkg krevet;
40 dkg rýže;
8 plátků anglické slaniny (bacon);
1 celý pórek;
6 rajčat;
2 hlavičky česneku;
1 svazeček pažitky;
1 dl bílého vína;
3 dl smetany;
1 svazeček bazalky;
1 citron;
3-4 drobná koktejlová rajčátka;
sůl;
pepř;
1 dl oleje;

Krůtí prsíčka nakrájíme na řízky a pod fólií je mírně naklepeme a promneme. Osolíme je a pak do každého řízku pevně zavineme plátek anglické slaniny. Tyto závitky rozkrájíme na kousky o síle 2 prstů a napícháme na rožně – vždy po třech na jednu jehlu. Rožně potom po obou stranách do červena opečeme v rozpáleném oleji.
V jiné pánvi si osmahneme pórek nakrájený na kolečka, načež k němu přidáme nadrobno nasekaný česnek a krevety. Vše dohromady opečeme a důkladně podusíme. Rajčata nakrájíme na kostičky, koktejlová rajčátka rozkrojíme každé na dvě poloviny a přidáme ke krevetovému ragú. Několik lístků bazalky s přibližně stejným množstvím pažitky jemně nasekáme a rovněž vhodíme do pánve. Osolíme, opepříme a když už je směs skoro hotová, zalijeme ji bílým vínem a obohatíme smetanou. Důkladně povaříme. Jako přílohu podáváme dušenou rýži. 



Krůtí směs v ragú z hub a drůbežích jater s pikantními restovanými brambory
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg krůtích prsíček;
20 dkg krůtích jater;
20 dkg kuřecích jater;
sůl;
pepř;
oregano;
majoránka;
1 dl sójové omáčky;
1 červená kalifornská paprika;
25 dkg hub (hlíva ústřičná);
2 polévkové lžíce škrobu;
1 kg brambor;

Krůtí prsíčka nakrájíme na tenké nudličky a předrestujeme si je na olivovém oleji. Osolíme, načež k nim přidáme drůbeží játra. Posypeme pepřem a pokračujeme v restování. Ochutíme majoránkou a oreganem. Přilijeme sójovou omáčku a vše dohromady důkladně podusíme.
Kalifornskou papriku a hlívy ústřičné nakrájíme rovněž na nudličky a přidáme je k masu. Ragú zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a ještě jednou uvedeme do varu.
Brambory opereme, ve slupce je pokrájíme na kolečka a opečeme v hojném množství rozpáleného oleje. Podáváme je ke krůtím prsíčkám s houbami a drůbežími játry jako přílohu



Papriková krůtí prsíčka na rožni s kukuřicí v koriandrové omáčce a s divokou rýží
(Recept Róberta Bedeho)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg vykostěných krůtích prsíček;
2 lusky kalifornské papriky;
4 rajčata;
2 dl smetany;
½ litru masového vývaru;
½ dl olivového oleje;
2 celé kukuřice;
20 dkg rýže;
10 dkg divoké rýže;
sůl;
pepř;
1 svazeček čerstvého koriandru;
1 svazeček čerstvého tymiánu;

Divokou rýži uvaříme doměkka ve vroucí slané vodě ochucené tymiánem. Až rýže změkne, scedíme ji a promícháme s bílou rýží ohřátou na másle.
Lusky kalifornské papriky a krůtí maso nakrájíme na stejně velké kostičky. Napícháme je střídavě na rožnicí jehlu, osolíme, opepříme a předsmažíme na malém množství olivového oleje.
Špízy položíme na pekáč a v předehřáté troubě pečeme asi 10-15 minut při teplotě 180 °C.
Rajčata vhodíme na chvilku do vroucí vody a potom je oloupeme. Slupky zbavená rajčata rozčtvrtíme, odstraníme jádřinec a rajčatovou dužinu vhodíme do šťávy.
Přivedeme k varu a vsypeme koriandr. Osolíme, opepříme a ještě 3 až 4 minuty povaříme. Zjemníme smetanou, přivedeme k varu a rozmixujeme.
V malém množství vody rozmícháme 2 polévkové lžíce mouky, abychom získali hladkou směs. Vlijeme do omáčky a ještě jednou povaříme.
Před podáváním nakrájíme předvařenou kukuřici na kolečka silná na jeden prst a osmahneme je na rozpáleném olivovém oleji.
Na talíř naservírujeme nejprve kopeček rýže, vedle potom upravíme několik špízů, zakapeme je omáčkou a položíme k nim také osmaženou kukuřici. 



Krůtí ragú na karí s mladou karotkou
(Recept Róberta Bedeho)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg filé z krůtích prsíček;
½ pórku v celku;
3-4 ks mladé karotky;
5 dkg másla;
0,5 dl bílého vína;
4 dl smetany;
½ citronu;
30 dkg dlouhozrnné rýže;
1 lžička mouky;
½ kávové lžičky medu;
karí koření v prášku;
sůl;
pepř;
mletá pálivá paprika;
1 svazeček francouzské petržele;
drobná koktejlová rajčata na zdobení;

Máslo si rozpustíme a orestujeme na něm krůtí prsíčka pokrájená na tenké nudličky. Přisypeme pórek nakrájený na kolečka, a až maso řádně zbělá, vhodíme do pánve také karotku nakrájenou na útlé špalíčky. Osolíme a ochutíme pepřem. Potom přidáme pálivou papriku, med a posypeme karí kořením podle chuti. Všechno důkladně promícháme, zaprášíme troškou mouky, nakonec pak na ostatní ingredience ještě vymačkáme šťávu z půlky citronu.
Zalijeme smetanou a důkladně povaříme. Několika kapkami bílého vína dodáme jídlu pikantní chuť.
Jako přílohu podáváme vařenou dlouhozrnnou rýži.
Před podáváním ozdobíme francouzskou petrželí, pórkem a koktejlovými rajčaty.



Krůtí prsíčka plněná chřestem a uzeným lososem, s holandskou estragonovou omáčkou a dušenou rýží
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg krůtích prsíček;
sůl;
pepř;
20 dkg uzeného lososa;
30 dkg chřestu;
na špičku nože jedlé sody;
1 dl olivového oleje;
3 vejce;
3 dl smetany;
špetka estragonu;
10 dkg rozpuštěného másla;
1 citron;
½ kg rýže;

Krůtí prsíčka nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Položíme na ně plátky lososa a chřest, předem spařený osolenou vodou, do které jsme přidali jedlou sodu. Plátky krůtího masa srolujeme a dočervena je osmahneme na malém množství olivového oleje.
Připravíme omáčku. Ve vodní lázni rozšleháme 3 vaječné žloutky se smetanou a přidáme estragon. Až omáčka získá dostatečnou hustotu, za stálého míchání opatrně přilijeme rozpuštěné máslo. Osolíme a přikápneme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu.
Jako přílohu podáváme dušenou rýži. Servírujeme zakapané omáčkou.


Krůtí prsíčka plněná sušenými meruňkami a husími játry, se smetanovou bramborovou kaší
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

30 dkg husích jater;
60 dkg krůtích prsíček;
sůl;
pepř;
20 dkg sušených meruněk;
15 dkg mouky;
3 dl mléka;
2 vejce;
1 dkg sezamových semínek;
25 dkg strouhanky;
½ litru oleje;
1,20 kg brambor;
10 dkg másla;
1 zázvor;
1,5 dl smetany;
1 jarní cibule;
3 lusky kalifornské papriky;

Husí játra nakrájíme na plátky a po obou stranách je zprudka osmahneme na malém množství oleje. Ochutíme mletým pepřem.
Krůtí prsíčka mírně promačkáme a osolíme. Na plátky masa položíme sušené meruňky a husí játra a srolujeme je. Masové rolády obalíme v mouce, ve vajíčku rozšlehaném s mlékem a se solí a ve strouhance se sezamovými semínky. Obalené rolády dozlatova osmažíme na hojném množství středně rozpáleného oleje.
Připravíme přílohu. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a uvaříme je doměkka ve slané vodě. V misce je rozmačkáme s máslem, přistrouháme čerstvý zázvor a přilijeme takové množství mléka, abychom získali kaši odpovídající hustoty. Kaši zjemníme smetanou.
Podle vlastní chuti můžeme do kaše přimíchat jarní cibuli a na kostičky nakrájenou kalifornskou papriku.



Krůtí prsíčka s lilkem a cuketami dušenými na másle na florentský způsob
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg vykostěných krůtích prsíček;
20 dkg filé z lososa;
20 dkg listů špenátu;
sůl;
pepř;
20 dkg másla;
50 dkg lilku;
50 dkg cuket;

Vykostěná krůtí prsíčka naklepeme a osolíme. Filé z lososa nakrájíme na tenké plátky, které položíme na krůtí maso, na vrch přiložíme ještě listy špenátu. Mírně opepříme a maso pevně srolujeme. Závitky opečeme dozlatova na rozpáleném másle nebo oleji.
Na 20 dkg rozpáleného másla podusíme na kolečka nakrájený lilek a cukety. Zeleninovou směs osolíme a opepříme.
Před podáváním položíme na talíř nejprve kolečka dušené zeleniny a na ně pak masové závitky krůtího masa plněné lososem a špenátem.



Krůtí prsíčka plněná zelenými fazolkami
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg krůtích prsíček;
sůl;
pepř;
40 dkg tenkých zelených fazolí;
Na špičku nože jedlé sody;
10 dkg másla;
10 dkg uzeného sýra;
1 polévková lžíce mouky;
2 dl mléka;
1,20 kg brambor;

Krůtí prsíčka nakrájíme na řízky, které pak promačkáme ještě dlaní, aby zvláčněly. Osolíme a opepříme.
Zelené fazolky uvaříme ve vodě, do které přisypeme jedlou sodu, a potom je zavineme do plátků krůtího masa. Tyto závitky na trošce oleje upečeme do červena.
K omáčce nejprve na pánvi zpěníme máslo. Potom v něm roztavíme uzený sýr, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Potom začneme důkladně míchat a mícháme tak dlouho, dokud nezískáme hustou omáčku.
Jako přílohu podáváme vařené brambory nakrájené na kolečka, které na kousku másla opečeme do zlatožluta, osolíme a opepříme.
Při podávání nejprve nakládáme na talíř pečená kolečka brambor, k nim přiložíme závitky z krůtího masa a nakonec vše zalijeme sýrovou omáčkou.



Krůtí prsíčka plněná brokolicí a uzeným sýrem
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg vykostěných krůtích prsíček;
30 dkg brokolice;
20 dkg uzeného sýra;
1 dl oleje;
sůl;
pepř;
10 dkg másla;
15 dkg česneku;
10 dkg mouky;
1 svazek petrželové natě;
2 dl mléka;
1,2 kg brambor;
6 dl oleje;
estragon;
petrželová nať;
majoránka;

Krůtí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a ochutíme estragonem.
Na plátky masa položíme předvařené růžičky brokolice, posypeme nastrouhaným uzeným sýrem a stočíme do závitků. Důkladně osmažíme na malém množství oleje.
Přípravu omáčky začneme nejprve rozehřátím másla. Na zpěněné máslo vhodíme nastrouhaný česnek, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať, smetanu a bílé víno. Osolíme a ochutíme pepřem.
Jako přílohu podáváme okořeněné opečené brambory. 



Krůtí nudličky s rajčatovými penne těstovinami
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60dkg vykostěných krůtích prsíček;
25 dkg hub;
½ kg penne těstovin;
1 cibule;
4 rajčata;
15 dkg zelených a černých oliv;
1-2 stroužky česneku;
4 polévkové lžíce rajčatového protlaku;
olej;
sůl;
pepř;
bazalka;
sýr parmezán;
pórek;
petrželová nať;

Dáme vařit osolenou vodu, přikápneme několik kapek oleje a uvaříme těstoviny.
Maso nakrájíme na nudličky. Na pánvi zahřejeme malé množství oleje a zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přihodíme kuřecí maso a smažíme tak dlouho, dokud nezíská bílou barvu. Houby nakrájíme na kousky, rajčata na kostičky, a přidáme k masu. Osolíme, opepříme a posypeme bazalkou. Olivy rozkrojíme, přimícháme k ragú a podusíme s ostatními surovinami.
Přidáme trošku rozetřeného česneku a rajčatový protlak, osmahneme, zalijeme vodou a jestě jednou okořeníme pepřem a bazalkou.
Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a přisypeme je k masu. Důkladně promícháme.
Před podáváním položíme doprostřed talíře těstoviny s ragú, posypeme je nastrouhaným parmezánem a olivami. Zdobíme rajčaty, pórkem a petrželovou natí. 



Krůtí prsíčka plněná koprovým tvarohem
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

4 plátky krůtích prsíček;
40 dkg tvarohu;
1 svazek kopru;
1 česnek;
1 lžíce zakysané smetany;
2 vejce;
15 dkg mouky;
20 dkg strouhanky;
0,5 litru stolního oleje;
4 plátky šunky;
1 kg brambor;
4 cibule;
1 lžíce oleje;
petrželová nať;
mletý kmín;
sůl;
pepř;

Krůtí prsíčka nakrájíme na větší plátky. Nadrobno nasekaný kopr zamícháme do tvarohu. Přidáme smetanu, rozetřený česnek, osolíme a opepříme.
Na každý plátek krůtího masa položíme jeden kousek šunky a doprostřed umístíme tvaroh. Maso stočíme, znovu osolíme a obalíme v trojobalu. Na oleji dozlatova osmažíme.
Přílohou budou brambory. Nejprve nakrájíme cibuli, vhodíme ji na rozpálený olej a hned ji také osolíme. Cibule tak pustí vlastní šťávu, ale nepřipálí se. Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme přes hrubší struhadlo a přimícháme k cibuli. Ochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Až budou brambory mírně osmahnuté, posypeme je nadrobno nasekanou petrželovou natí.












0 komentářů:

Okomentovat