pátek 10. února 2012

POMAZÁNKY - BLESKOVÉ


BLESKOVÉ POMAZÁNKY
BYLINKOVÁ
tvaroh, tavený sýr, cibule, mléko, bylinky (řeřicha, kopřiva, pažitka, petržel...), sůl, špetka kurkumy

PAŽITKOVÁ
100 g rostlinného tuku, 100 g krémového sýra (může být i tvaroh), 50 g smetany, 10 g sardelové pasty, pepř, 3 vejce natvrdo, 50 g sekané pažitky

VAJÍČKOVÁ
2 vařená vejce, 100 g tvrdého sýra, 1 malá cibulka, majonézy, plnotučná hořčice, sůl, pepř

PAPRIKOVÁ
Sýr žervé lučina, mléko, sůl, červená paprika, 1 ČL mleté papriky, cibulka

ŘEDKVIČKOVÁ
100 g rostlinného tuku, 150 g měkkého tvarohu, 100 g ředkviček, 100 g karotky, 2 vejce natvrdo,
sůl, pažitka

MRKVOVÁ
200 g krémového sýra žervé, 2 PL smetany, 2 PL medu, 300 g mrkve, 200 g jablek,
5 cl přírodní pomerančové šťávy

ZELENINOVÁ
3 červená rajčata, 3 zelená rajčata, 2 zelené papriky, třetina hlávky zelí, 1 menší cibule,
2 PL stolního oleje, citrónová šťáva, cukr, sůl

SÝROVÁ
50 g majonézy, 50 g krémového sýra žervé, 100 g ementálu, 70 g oloupaných jablek,
citrónová šťáva, sůl

Z TUŇÁKA
150 g tuňáka v oleji (konzerva), 150 g tvrdého sýra, 150 g husté nebo krémové smetany

PŘÍPRAVA TĚCHTO POMAZÁNEK:
BYLINKOVÁ
Všechny přísady, které přidáváme přiměřeně, promícháme. Mléko přidáváme postupně, aby pomazánka nebyla příliš řídká. Cibuli a bylinky pokrájíme na malé kousky a přimícháme nakonec.

PAŽITKOVÁ
Do vyšlehaného tuku zašleháme postupně krémový sýr, smetanu, sardelovou pastu, pepř, nahrubo strouhaná vejce a jemně rozsekanou pažitku.

VAJÍČKOVÁ
Vařená vejce nastrouháme spolu se sýrem na struhadle. Přidáme majonézu, 1 lžičku hořčice a na malé kousky pokrájenou cibulku. Nakonec ochutíme solí a pepřem.

PAPRIKOVÁ
Červenou papriku nakrájíme na malé kousky spolu s cibulkou. Přimícháme ostatní suroviny. Ochutíme solí.

ŘEDKVIČKOVÁ
Změklý rostlinný tuk vyšleháme s tvarohem, přidáme jemně nakrájené ředkvičky a karotku, nastrouhaná vejce, sůl, sekanou pažitku a vše dobře prošleháme.
MRKVOVÁ
Krémový sýr vyšleháme se smetanou a medem, postupně zašleháme jemně nastrouhanou mrkev, jablka a pomerančovou šťávu. Mažeme na bílé pečivo.

ZELENINOVÁ
Rajčata, papriky a hlávkové zelí semeleme na masovém strojku, přidáme jemně nakrájenou cibuli, stolní olej, citrónovou šťávu, trošku cukru a soli. Vše dobře promícháme a mažeme na máslem pomazaný tmavý chléb.

SÝROVÁ
Majonézu promícháme s krémovým sýrem, přidáme nastrouhaný ementál a jablka, několik kapek citrónové šťávy a špetku soli. Vše zlehka promícháme. Mažeme na kolečka rohlíku, bílé pečivo. Nakonec můžeme posypat sekanými ořechy.

Z TUŇÁKA
Tuňáka v oleji drobně nasekáme nebo rozmixujeme. přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, hustou krémovou smetanu a vše promícháme.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
Jeden díl jemně nastrouhaného křenu, dva díly nastrouhaného tvrdého sýra, tatarská omáčka. Smícháme sýr s křenem a spojíme s tatarskou omáčkou, které má být objemově tolik jako míšenina křenu a sýra. Pro zpestření vmícháme nasekanou pažitku nebo nať z cibulky.

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI:
100 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 stroužky česneku, mléko podle potřeby, pepř, sůl. Máslo utřeme do pěny, přidáme česnek utřený se solí, pepř, podle potřeby mléko. Přimícháme nastrouhaná vajíčka. Mažeme na chleba nebo pečivo, zdobíme petrželkou. Místo česneku můžeme máslo utřít se sardelovou pastou.

GASPAČO:
Umeleme 200 g špeku, 1 velkou cibuli, 1 paličku česneku, 1 kyselou okurku, přidáme 1 malý rajský protlak, 1 lžíci hořčice, pepř a sůl podle chuti. Promícháme, mažeme na chleba nebo topinku.

FALEŠNÝ TATARÁK:
150 g měkkého salámu (mletého) nebo čajovky, 1 cibule nakrájená nadrobno, kečup, trocha piva, 1 žloutek, trocha gril. koření, pálivá paprika, pepř, sůl. Vše smícháme jako klasický TATARÁK a mažeme na topinky.

ĎÁBELSKÁ POMAZÁNKA:
200 g měkkého salámu, 1 natvrdo uvařené vejce, 2 sterilované okurky, 1 drobně nakrájená cibule, 1-2feferonky. Do větší mísy nastrouháme salám, vejce, okurky, přidáme nakrájenou cibuli a drobně nakrájené 2feferonky. Svaříme 1/2 lžičky octa, 1 lžíci kečupu, 2 lžíce hořčice, ochutíme 1/2 lžičkou cukru a 1/2 lžičkou mletého pepře. Necháme vychladnout a promícháme s nastrouhanou směsí. Mažeme na chlebíčky, jednohubky.

POMAZÁNKA Z VEPŘOVÉHO MASA:
1 konzerva „Vepřové ve vlastní šťávě“, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce sójové omáčky, pár kapek koření TABASCO, 2 stroužky česneku, mletý pepř. Vepřové z konzervy jemně nasekáme (můžeme použít i robot). Česnek utřeme nebo prolisujeme a společně
s ostatními přísadami zamícháme do masové směsi. Podle chuti dochutíme pepřem.
Mažeme na krajíce na sucho opečeného chleba.
ĎÁBELSKÁ POMAZÁNKA Z KONZERVY VEPŘOVÉ NEBO HOVĚZÍ:
Umeleme maso z 1 hovězí nebo vepřové konzervy ve vlastní šťávě spolu s 1 velkou cibulí,
2 stroužky česneku a 4 pálivými papričkami (můžeme dát i míň, pokud nemáme rádi opravdu velmi pálivou chuť). Vše promícháme se 100 g tvrdého strouhaného sýra a majonézou podle chuti. Mažeme na chleba, veku a zdobíme zeleninou.

OSTRÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA:
Ušleháme 150 g měkkého tvarohu se 3 lžícemi mléka, přidáme sladkou mletou papriku podle chuti, drobně nasekané 2feferonky nebo chilli koření, 100 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra, 50 g hrubě nastrouhané Nivy, osolíme a dobře promícháme.

NEJLEPŠÍ A NEJRYCHLEJŠÍ ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY:
Nastrouhejte jemně sýr – cihlu, přidejte nalisovaný česnek, tatarskou omáčku a promíchejte. Je skvělá.

KRABÍ POMAZÁNKA S VEJCI:
250 g krab. tyčinek, 2 vařená vejce, 1 majonéza (nebo tatarská omáčka), sůl. Tyčinky jemně nasekáme, vejce nastrouháme, vše spojíme majonézou a podle chuti osolíme.

KRABÍ POMAZÁNKA SE SÝREM:
250 g krab.tyčinek, 1 pomazánkové máslo, 1 tavený sýr, 2-3 lžíce majonézy, 1 středně velká cibule, pepř, sůl. Máslo utřeme se sýrem, majonézou, přidáme jemně nasekané krabí tyčinky, jemně nakrájenou cibuli. Podle chuti osolíme a opepříme.

POMAZÁNKA Z UZENÉ MAKRELY:
1 uzená makrela, 2 sýry Lučina, sardelová pasta, 1 lžíce mléka, sůl. Sýry utřeme s mlékem a sardelovou pastou, vmícháme drobně nakrájenou (utřenou) makrelu. Podle chuti osolíme.

LOSOSOVÁ POMAZÁNKA:   
100 g sýra Lučina, 50 g másla (Perla, Flora), 50 g lososové drtě. Máslo vyšleháme se sýrem, promícháme s lososovou drtí. Ozdobně nastříkáme na slané sušenky nebo plátky rohlíků, ozdobíme kouskem citronu a zelenou petrželkou.

28. POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER:
1 krabička tresčích jater, 100 g másla, 100 g tvarohu, 1-2 vařená vejce, cibule, citrónová šťáva, sůl. Tresčí játra rozmačkáme a utřeme s olejem, pak přidáme máslo, tvaroh a vše utřeme do pěny. Přidáme drobně nakrájená vajíčka a cibuli. Promícháme, dochutíme citrónovou šťávou, solí.

POMAZÁNKA Z KAVIÁRU:
Utřeme stejný díl taveného smetanového sýra, zakysané smetany a kaviáru.                         Lehce osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a mažeme na jednohubky.

POMAZÁNKA Z UZENÉ MAKRELY:
Uzená makrela, 2 sýry Lučina, sardelová pasta. Maso z makrely jemně nakrájíme nebo utřeme. Přidáme Lučinu, sardelovou pastu (podle chuti) a je-li třeba, ještě lžíci mléka, sůl. Promícháme, mažeme na veku nebo kolečka rohlíků.


PIKANTNÍ POMAZÁNKA Z RYB V TOMATĚ:
1 krabička ryb v tomatě, 1 malá sklenička sterilovaného celeru, 1 cibule, 15 g majonézy, worcester, citrónová šťáva, cukr, mletý pepř, sůl. Vykostěné rybičky rozmačkáme, vmícháme majonézu, ochutíme citrónovou šťávou, cukrem, pepřem, solí a vyšleháme. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli a celer.

HUMROVÁ POMAZÁNKA ZE SARDINEK:
1 krabička sardinek, kousek nastrouhaného celeru, mrkve, petržele, 1 lžička hořčice,                   2 lžíce majonézy, 1 lžíce bílého jogurtu, mletý pepř, citrónová šťáva, sůl. Sardinky rozmačkáme, smícháme s nastrouhanou zeleninou. Přidáme hořčici, majonézu, jogurt, osolíme, opepříme, dochutíme citrónovou šťávou a promícháme. Mažeme na veku, zdobíme pokrájenou cibulí.

RYBÍ POMAZÁNKA:
Rybičky v rajském protlaku, 3 menší uvařené brambory, okurky, cibule, majonéza. Brambory rozmačkáme, smícháme s rybičkami a přidáme drobně nakrájené okurky, cibuli a majonézu.

RYBÍ POMAZÁNKA S LUČINOU:
1 sýr Lučina, 1 krabička sardinek v oleji, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička hořčice, sůl. Cibuli drobně posekáme, česnek utřeme se solí a přidáme k sardinkám. Vmícháme Lučinu
s hořčicí a vše lehce promícháme. Chutná na čerstvém pečivu.

SARDINKOVÁ POMAZÁNKA:
200 g pomazánkového másla, 1 krabička sardinek v oleji, 2 vařená vejce, 1 drobně nakrájená cibule, hořčice, sůl. Rybičky rozmačkáme vidličkou a utřeme společně s pomazánkovým máslem, přidáme na hrubém struhadle nastrouhaná vejce, cibulku, podle chuti hořčici a sůl.

KRABÍ POMAZÁNKA:
Krabí tyčinky a pórek drobně nakrájíme. Zakysanou smetanu zjemníme tatarskou omáčkou, ochutíme citrónovou šťávou podle chuti. Vmícháme nakrájené krabí tyčinky a nakrájený pórek, osolíme, lehce opepříme (nejlépe bílým pepřem).

KRABÍ TYČINKY S KEČUPEM:
1 balíček krab. tyčinek, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce citrónové šťávy, 100 g majonézy, sójová omáčka (worcester nebo jiná pikantní omáčka), mletý pepř, sůl. Majonézu smícháme
s kečupem, citrónovou šťávou, dochutíme omáčkou, pepřem, solí. Vmícháme nadrobno nakrájené tyčinky a necháme proležet v chladu.

KRABÍ POMAZÁNKA S CELEREM:
1 balíček krab. tyčinek, 1 cibule, 1 sterilovaný celer (musí být ten nastrouhaný na vlasy),
1 sklenička jogurtového krému YOFRESH, mletý pepř, citrónová šťáva, sůl. Krabí tyčinky
a cibuli jemně nakrájíme. Smícháme s okapaným sterilovaným celerem. Osolíme, opepříme, spojíme s jogurtovým krémem, dochutíme podle potřeby citrónovou šťávou. Krajíčky chleba namažeme pomazánkou, ozdobíme plátky natvrdo uvařeného vejce, kouskem plátkového sýra a snítkem petrželky.




KRABÍ POMAZÁNKA S LUČINOU:
1 balíček krab. tyčinek, 2 sýry Lučina, 1 malý bílý jogurt, 6 lžic majonézy,                             2-3 nastrouhané mrkve, citrónová šťáva, sůl. Krabí tyčinky lehce osmažíme na másle
a pokrájíme na kostičky. Přidáme ostatní suroviny, lehce vymícháme, zakápneme citrónovou šťávou a osolíme.

POMAZÁNKA Z OLEJOVEK:
1 krabička olejovek, 150 g taveného sýra, 1 cibule, 2 lžíce mléka, sůl. Sýr vidličkou rozmačkáme a vymícháme s mlékem, postupně přidáváme olej z rybiček, drobně nakrájenou cibuli a rybičky. Vyšleháme, podle potřeby osolíme, mažeme na krajíce chleba nebo veky, ozdobíme tenkými plátky citronu.

SARDINKOVÁ POMAZÁNKA S TVAROHEM:
1 krabička sardinek v oleji, 250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 3-4 dl vlažného mléka, 
1 cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, sůl. V mixéru vyšleháme obsah sardinek s máslem, přidáme prolisovaný tvaroh a za stálého šlehání přiléváme mléko až získáme jemnou pomazánku.
Do pomazánky vmícháme drobně nakrájenou cibuli a drobně nakrájená vejce, osolíme.

POMAZÁNKA S TUŇÁKEM:   
250 g tvarohu, 1 konzerva „Tuňák ve vlastní šťávě“, 5 mladých cibulek i s natí, koření VEGETA, mletý bílý pepř, 1 malá majonéza (100 g), sůl. Tvaroh rozšleháme s majonézou, přidáme vidličkou rozmačkaný obsah konzervy tuňáka. Ochutíme bílým mletým pepřem, solí, VEGETOU a vmícháme nasekanou mladou cibulku.

POMAZÁNKA ZE ZAVINÁČŮ:
2 zavináče, 1 cibule, 2 lžíce másla, mletý pepř, sůl. Ryby zbavíme kůže a společně s cibulí umeleme na masovém strojku. Osolíme, opepříme, vmícháme máslo a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

POMAZÁNKA Z RYBÍHO FILÉ:
300 g rybího filé, 100 g majonézy, 100 g mrkve, 200 g celeru, 1 cibule, pažitka nebo křen. Nerozmražené filé vložíme do malého množství vody se solí a citrónovou šťávou a uvaříme do změknutí. Zvlášť do majonézy nastrouháme očištěnou mrkev, celer, nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno posekané nebo umleté filé, osolíme a dochutíme pažitkou nebo strouhaným křenem. Mažeme na plátky veky, nejlépe k čaji.

RYBÍ POMAZÁNKA S HOŘČICÍ:
Sardinky v oleji, 3 lžíce hořčice, 1 cibule, 2 lžíce jogurtu, pažitka. V míse vidličkou rozmícháme sardinky s hořčicí. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a jogurt. Mažeme na chleba nebo pečivo, sypeme pažitkou.

SARDINKOVÁ POMAZÁNKA SE SÝREM:
1 krabička sardinek, 3 trojúhelníčky taveného sýra (nebo 1 větší obdélníček sýr), cibule, citrónová šťáva, tatarská omáčka, sůl. Sýr rozetřeme v misce se sardinkami, přidáme nakrájenou cibulku a promícháme s tatarskou omáčkou.




KRABÍ POMAZÁNKA S CIBULKOU:
Krabí tyčinky, sůl, mletý pepř, citrónová kůra i šťáva, majonéza, nakrájená cibulka. Tyčinky nakrájíme na malé kousky, polijeme citrónovou šťávou. Osolíme, opepříme, přidáme cibulku, citrónovou kůru z dobře omytého citronu. Promícháme s majonézou a necháme chvíli proležet. Mažeme na bílé pečivo.

KRABÍ POMAZÁNKA S OKURKOU:
Krabí tyčinky (125g), sterilovaná okurka, 1 malá cibulka, majonéza, citrónová šťáva.
Krabí tyčinky drobně nakrájíme, cibulku i okurku nakrájíme na malé kostičky. Pokapeme citrónovou šťávou a spojíme majonézou. Mažeme na veku, ozdobíme zelenou petrželkou.

KRABÍ POMAZÁNKA S CELEREM:
1 balíček krab. tyčinek, 1 malá majonéza a bílý jogurt, 1 sklenička sterilovaného strouhaného celeru, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř. Krabí tyčinky nakrájíme na menší kousky a v misce vidličkou rozmělníme. Smícháme jogurt s majonézou, celerem a vmícháme nakrájené krabí tyčinky. Podle chuti osolíme, opepříme.

LOSOSOVÁ POMAZÁNKA:
1 krabička drceného lososa, 2 tavené sýry, 1 pomazánkové máslo, 1 cibule, 1 krabička majonézy, sůl, pepř. Všechny suroviny rozmixujeme, nakonec vmícháme majonézu.

POMAZÁNKA S TUŇÁKEM:
1 sýr Lučina, 1 malý strouhaný tuňák v oleji, sladkokyselá okurka, 2 stroužky česneku.
Sýr rozetřeme, tuňáka necháme okapat, nastrouháme okurku, prolisujeme česnek.
Vše promícháme a smícháme s 2 lžícemi tatarské omáčky.

SÝROVÁ KRABÍ POMAZÁNKA:
2 balíčky krab. tyčinek, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 1 pórek, majonéza, jogurt, pepř, sůl. Tyčinky drobně nakrájíme, smícháme se sýrem a pórkem nakrájeným na tenká kolečka. Promícháme, spojíme majonézou smíchanou s jogurtem, dochutíme pepřem a solí. Necháme v chladu uležet.

SARDELOVÁ POMAZÁNKA:
3 lžičky sardelové pasty, 100 g majonézy, 2 lžíce mléka, 2 vařená vejce. Majonézu zředíme mlékem, vmícháme sardelovou pastu. Mažeme na chlebíčky, zdobíme drobně nasekanými vejci, petrželkou kudrnkou.

POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER:
100 g tresčích jater, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, 1 malá cibule, citrónová šťáva, sůl.
Máslo utřeme do pěny, přidáme nasekaná tresčí játra, jemně nasekanou cibuli. Promícháme, pokapeme citronem, osolíme a vmícháme nasekaná vejce. Mažeme na chlebíčky, zdobíme zelenou paprikou nebo pažitkou.
   
KEDLUBNOVÁ POMAZÁNKA:
1 menší kedluben Gigant, 50 g měkkého salámu (šunky), 1 malá cibulka, hrst nakrájeného pórku,1 malý vařený brambor, 1 malá majonéza, 2 lžíce bílého jogurtu, pepř, sůl. Jemně nastrouhaný kedluben smícháme s nasekaným salámem, nakrájenou cibulí, pórkem a nakrájeným bramborem. Vše spojíme majonézou smíchanou s jogurtem, osolíme, opepříme podle chuti.
CELEROVÁ POMAZÁNKA S RYBOU:
300 g vařeného celeru, 2 sýry žervé nebo měkký tvaroh, krabička sardinek v oleji,                       1 natvrdo uvařené vejce, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 1 cibule, majonéza nebo bílý jogurt podle chuti, citrónová šťáva. Utřeme rybičky s olejem, přidáme žervé, jemně nasekaný celer, nastrouhaný sýr, cibuli, spojíme majonézou nebo jogurtem, dochutíme citrónovou šťávou.

ZELNÁ POMAZÁNKA:
1 malá sklenka sterilovaného zelí, 2 středně velké cibule, 300 g salámu (Gothajský, apod.),
3 smetanové tavené sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 tatarské omáčky (malé), pepř, sůl.
Sýry rozetřeme s tatarskou omáčkou, zelí necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Salám, vejce i cibuli nakrájíme na kostičky, vše společně promícháme, osolíme a opepříme.

POMAZÁNKA Z ŘEDKVIČEK:
3 svazky ředkviček, 2 lžíce másla, 2 tavené sýry, 4 vejce, pažitka, sůl. Ředkvičky nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánev dáme máslo, ředkvičky, sýr. Až se sýr roztaví, přidáme vejce a mícháme. Podle chuti osolíme. Vychladlé mažeme na topinky, sypeme pažitkou.

MRKVOVÁ POMAZÁNKA:
4 mrkve, 1 menší cibulka, 2 sýry Lučina, 1 majonéza, citrónová šťáva, pepř, sůl.               Mrkev jemně nastrouháme, šťávu slijeme, pokapeme citronem, cibuli nakrájíme nadrobno
a smícháme s majonézou a sýry. Osolíme, opepříme a mažeme na chleba nebo veku. Zdobíme šunkou, salámem.

POMAZÁNKA Z ČERVENÉHO ZELÍ:
1 sklenička červeného zelí, 200 g měkkého salámu (dietní, Gothajský), 3 vařená vejce,                    1 zakysaná smetana, 1 majonéza, mletý pepř, sůl. Vejce a salám nastrouháme na hrubém struhadle. Zelí propláchneme přes cedník a okapané nakrájíme na malé kousky. Promícháme se salámem a vejci, spojíme zakysanou smetanou a majonézou. Osolíme, opepříme, necháme chvíli odležet. Mažeme na plátky veky, ozdobíme petrželkou.

FALEŠNÁ HUMROVÁ POMAZÁNKA:
2 uvařené mrkve, 1 uvařený celer, 150 g strouhaného sýra, 150 g měkkého salámu,                     2 kyselé okurky, 1 malá majonéza. Zeleninu jemně nastrouháme, promícháme s nastrouhaným sýrem, salámem, okurkou a majonézou. Mažeme na chleba, veku, zdobíme na kolečka nakrájenou cibulkou.

POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY:
250 g vařených brambor, 1 cibule, 2 kyselé okurky, 50 g másla, 3 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl. Brambory rozmixujeme s máslem. Ostatní suroviny drobně nakrájíme a vše smícháme, osolíme, opepříme. Mažeme na veku, zdobíme jenom zeleninou nebo i šunkou.

CELEROVÁ POMAZÁNKA:
Oloupaný syrový celer jemně nastrouháme a ihned promícháme se zakysanou smetanou. Vmícháme nastrouhaná vejce, jemně nakrájenou cibulku. Osolíme, opepříme bílým pepřem
a dochutíme trochou citrónové šťávy.



MRKVOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
150 g syrové mrkve, 1 lžička jemně nastrouhaného křenu, 1 menší cibule,                                     1 malá majonéza, sůl. Mrkev jemně nastrouháme do misky, promícháme s křenem a drobně nakrájenou cibulí. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, vmícháme majonézu. Namazané chlebíčky sypeme pažitkou.

OKURKOVÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 100 g hrubě nastrouhané salátové okurky, drobně nasekaný kopr,
1 stroužek česneku, 1/2 větší cibule, sůl. Tvaroh osolíme, vmícháme kopr, utřený česnek, drobně nakrájenou cibuli a nastrouhaný okurek. Promícháme a necháme proležet. Česnek můžeme podle chuti i přidat.

CELEROVÁ POMAZÁNKA:
300 g měkkého salámu (kabanos apod.), 1 celer, 1 uvařeny brambor, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 kyselá okurka, mletý pepř, sůl. Oloupaný syrový celer, okurek a uvařený brambor nastrouháme na jemném struhadle, salám na hrubším. Přidáme tatarskou omáčku, lehce
promícháme, osolíme a opepříme.

OSTRÁ MRKVOVÁ POMAZÁNKA:
150 g tvrdého salámu (turistického), 150 g tvrdého sýra, 1 středně velká syrová mrkev,     
1 majonéza, 1 velká lžíce hořčice, trochu pálivé pomazánky HARISA, špetka mletého pepře, sůl. Salám a sýr nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev na jemném a společně promícháme. Majonézu smícháme s hořčicí, HARISOU, osolíme, opepříme a vmícháme do zeleniny.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
100 g jemně nastrouhaného křenu, 1 větší syrová mrkev, 1 měkký sýr, 50 g majonézy,
100 g uzeného masa nebo šunkového salámu, sůl. Sýr rozetřeme s majonézou, vmícháme jemně nastrouhanou mrkev, křen a jemně umleté maso (salám). Osolíme podle chuti.
Mažeme na opečené topinky.

JÁTROVÁ POMAZÁNKA:
2 játrovky (celkem asi 250 g), 1 sklenička kečupu, 1 středně velká cibule, 4 hrsti nadrobno nakrájeného hlávkového zelí, sůl, mletý pepř. Játrovky rozmačkáme vidličkou a utřeme
s kečupem. Přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené zelí, promícháme, podle chuti osolíme
a okořeníme. Necháme chvíli odležet. Mažeme na chléb, zdobíme plátky vajíčka a sterilované okurky.

ZELENINOVÁ POMAZÁNKA S TVAROHEM:
2 malé syrové mrkve, 2 jablka, 1 lžíce mléka, 250 g tvarohu, sůl. Mrkev nakrájíme na kolečka, oloupaná jablka na kostky. Rozmixujeme s mlékem na kaši. Po částech do mixéru přidáváme tvaroh a osolíme. Do pomazánky můžeme zamíchat i 150 g jemně nakrájené šunky. Mažeme na krajíce tmavého chleba a ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ:
2 díly nastrouhaného křenu, 1 díl nastrouhané mrkve, majonéza, sůl. Zeleninu jemně nastrouháme, promícháme a spojíme s majonézou. Podle chuti osolíme a mažeme na rohlíky. Zdobíme půlkami vlašských ořechů.


KŘENOVÁ POMAZÁNKA SE SARDELOVOU PASTOU:
60 g smetanového sýra, 1 lžička sardelové pasty, několik kapek worcesteru, 1 lžička nastrouhaného křenu, 1 natvrdo vařené vejce. Smetanový sýr vymícháme společně se sardelovou pastou a worcesterem do hladkého krému. Zamícháme jemně nastrouhaný křen, promícháme. Mažeme na krajíčky veky, sypeme nasekaným vajíčkem a ozdobíme petrželkou.

POMAZÁNKA NA TOPINKY:
1 kg rajčat, 500 g cibule, 3 větší jablka, 1 lžička kari koření a 1 lžička sójové omáčky,              1 lžička mletého pepře, 6 stroužků česneku, 1 šálek cukru (asi 200 g), 1 šálek octa (2 dl),
1 lžíce mleté pálivé papriky, 2 lžíce soli. Zeleninu pokrájíme, přidáme ostatní přísady a rozvaříme na kaši. Horké plníme do předehřátých skleniček a uzavřeme.

BROKOLICOVÁ POMAZÁNKA:
Brokolici, rozdělenou na růžičky, krátce povaříme, přelijeme studenou vodou. Okapanou smícháme s brynzou, uvařeným vejcem a trochou majonézy.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
1 větší křen, 150 g měkkého salámu, 1 pomazánkové máslo, 1 měkký sýr, majonéza,                   1 lžíce pikantní hořčice, koření VEGETA, mletý pepř, sůl. Máslo utřeme s měkkým sýrem, hořčicí a majonézou. Přidáme jemně nastrouhaný křen a pomletý salám. Promícháme, ochutíme kořením, podle chuti osolíme.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA SE SARDELOVOU PASTOU: 
1 lžička nastrouhaného křenu, 60 g smetanového sýra, 1 lžička sardelové pasty, pár kapek worcesteru, 1 natvrdo vařené vejce. Smetanový sýr vymícháme společně se sardelovou
pastou a worcesterem do hladkého krému. Zamícháme jemně nastrouhaný křen a promícháme. Mažeme na krajíčky chleba, sypeme nasekaným vajíčkem a ozdobíme petrželkou.

OLIVOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček černých oliv bez pecek, 1 sardelová pasta, kuřecí maso (asi 1/4 kuřete),                       1 cibule, 50 g Balkánského sýra, 1 lžička pikantní hořčice, pomazánkové máslo, pepř.
Olivy, pastu, maso a cibuli rozmixujeme, smícháme s nastrouhaným sýrem, hořčicí
a pomazánkovým máslem.

ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
150 g šunky, 1 žervé sýr, 2 lžíce mléka, majonéza, strouhaný křen (podle chuti), sůl.
Sýr rozmícháme s mlékem a trochou majonézy. Vmícháme umletou šunku a jemně nastrouhaný křen. Podle chuti osolíme.

CHALUPÁŘSKÁ POMAZÁNKA:
300 g mrkve, 300 g petržele, 1 cibule, 1/2 celeru, 2 lžíce hořčice, 2 majonézy, sůl.
Zeleninu jemně nastrouháme, cibuli drobně nakrájíme, osolíme, vmícháme hořčici
a majonézu. Mažeme na chlebíčky, ozdobíme šunkou, vařenými vejci, okurkou, paprikou, nastrouhaným sýrem, podle možnosti a chutě.




ZELENINOVÁ POMAZÁNKA:
200 g celeru, 200 g mrkve, 160 g petržele, 1 pórek, 1 stroužek česneku, 200 g majonézy nebo tatarky, 1 bílý jogurt, sůl. Zeleninu nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Promícháme s majonézou, jogurtem, podle chuti osolíme.

DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA SE ZELENINOU:
20 g droždí, 60 g másla, 1 malá cibule, 1 rajče, 2 zelené papriky, 1 vejce, hořčice, sardelová pasta, pepř, sůl. Máslo vymícháme do pěny, přidáme nastrouhané droždí, jemně pokrájenou cibuli, hořčici, sardelovou pastu (podle chuti), uvařené posekané vejce, nastrouhané rajče
a posekanou papriku. Vše dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.

ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA S TVAROHEM:
150 g nastrouhaných ředkviček, 150 g tvarohu, 100 g másla, pažitka, sůl. Tvaroh utřeme
s máslem a jemně nastrouhanými ředkvičkami. Osolíme podle chuti, přidáme nakrájenou pažitku.

ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA:
2 máslové tavené sýry, 80 g másla, 1/2 cibule, 2-3 svazky ředkviček, sůl. Máslo utřeme se sýry, přidáme jemně nakrájenou cibuli a nastrouhané ředkvičky. Podle chuti osolíme. Mažeme na krajíčky veky, pečiva a hustě sypeme pažitkou.

POMAZÁNKA Z CUKETY:
Oloupanou cuketu nastrouháme a na ohni vydusíme ze šťávy. Necháme okapat na sítu, zbytek vody vymačkáme. Přidáme olivový olej, mletý pepř, sůl, vinný ocet a 2 palice rozetřeného česneku. Dochutíme solí a mažeme na chléb s máslem nebo podáváme jako přílohu k masu.

POMAZÁNKA S MRKVÍ:
1 syrová mrkev, 2-3 stroužky česneku, 100 g měkkého salámu, 100 g sýra Eidam,                       2 natvrdo uvařená vejce, 1/2 sklenice majonézy (125 g), sůl. Sýr a mrkev jemně nastrouháme, salám nakrájíme na nudličky, vejce na kostičky. Přidáme prolisovaný česnek, majonézu, podle potřeby osolíme. Mažeme na chleba, pečivo.

KAPUSTOVÁ POMAZÁNKA:
300 g vařené kapusty, 1 malá cibule, 1 lžička pikantní hořčice, 1 lžička sardelové pasty,
30 g másla, šťáva z 1/2 citronu, mletý pepř, sůl. Kapustu uvaříme, odstraníme žebra, drobně nasekáme a promícháme s drobně nakrájenou cibulí. Máslo utřeme s hořčicí, sardelovou pastou, citrónovou šťávou a smícháme s kapustou. Podle chuti osolíme, opepříme a mažeme na tmavý chléb.

POMAZÁNKA Z ČERVENÉHO ZELÍ:
1/2 litrová sklenice nakládaného červeného zelí, 200 g měkkého salámu, 1 velká cibule,            1 malá tatarská omáčka, sůl, cukr. Zelí necháme okapat, drobně ho nakrájíme, přidáme na kostičky nakrájený salám a cibuli. Spojíme tatarskou omáčkou, osolíme a podle chuti osladíme.





POMAZÁNKA SE ZELÍM A ČESNEKEM:
1 sklenice sterilovaného zelí, 4 stroužky česneku, 300 g šunkového salámu, mletý pepř, sůl, tatarská omáčka (250 g). Vymačkané zelí pokrájíme, smícháme se salámem nakrájeným
na nudličky. Tatarskou omáčku ochutíme prolisovaným, (utřeným) česnekem a vmícháme do zelí. Podle chuti osolíme, opepříme, necháme alespoň 15 minut v chladu uležet. Mažeme na plátky veky, kolečka rohlíku, ozdobíme zeleninou (rajčata, paprika, okurky).

POMAZÁNKA Z NAŤOVÉ CIBULKY:
2 natvrdo uvařená vejce, 80 g másla, 1 svazeček cibulky, sůl. Dolní, bílou část cibulky nasekáme a na kousku másla osmahneme. Zbylé máslo utřeme se žloutky, přidáme osmaženou cibulku a osolíme. Zelenou část cibulky jemně nasekáme a vmícháme do pomazánky.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA S LUČINOU:
2 malé sýry Lučina, 3-4 lžíce mléka, 3-4 lžíce strouhaného křenu. Lučinu utřeme s mlékem, vmícháme křen. Mažeme na kolečka rohlíků, zdobíme kouskem pomeranče, kapie, petrželky.

POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY:
Nastrouháme najemno 1 středně velký syrový celer, 7 mrkví, 200 g sýra Eidam.                      Vše spojíme majonézou, osolíme, přidáme utřený česnek (podle chuti).

CELEROVÁ POMAZÁNKA:
Ve slaném okyseleném nálevu uvaříme 1 celer (asi 500 g), smícháme a pomeleme společně se 2 vařenými bramborami, 200 g měkkého salámu, 1 větší cibulí, 1 sterilovanou kapií. Přidáme 1 lžičku hořčice, 3 lžíce majonézy, dochutíme pepřem a solí. Necháme v chladu uležet.

DOBRÁ POMAZÁNKA:
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme nakrájené sladkokyselé okurky, nasekanou cibuli, spojíme s hořčicí, majonézou, dochutíme pepřem a solí.

POMAZÁNKA Z KEDLUBEN:
2 kedlubny najemno nastrouháme a smícháme se 2 sýry Lučina. Přidáme 2 lžíce mléka, lžičku petrželové natě a pažitky, sůl a 1/2 lžičky ml. kmínu a promícháme.

KRŮTÍ POMAZÁNKA:
1 konzerva krůtího masa s vejci, 1 cibule, 1 tavený sýr, 1 majonéza, pepř, sůl. Sýr utřeme s majonézou a krůtím masem. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme podle chuti.

VEPŘOVÁ POMAZÁNKA:
1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě, 2 menší uvařené brambory, 1 cibule, česnek, pepř, sůl. Maso vařečkou dobře rozmělníme, přidáme nastrouhané brambory, jemně nasekanou cibuli, utřený česnek se solí (podle chuti), osolíme a opepříme. Tento základ dochutíme kečupem, hořčicí, nakrájenou kyselou okurkou, 2 vařenými nakrájenými vejci. Mažeme na chleba, zdobíme zeleninou.




KUŘECÍ POMAZÁNKA S KŘENEM:
200 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa umeleme společně s 1 cibulí. Promícháme
s 1 lžičkou nastrouhaného křenu, 1 nastrouhaným vařeným vejcem, 1 lžící hořčice a 2 lžícemi rostlinného oleje. Dochutíme mletou paprikou, pepřem, solí.

ĎÁBELSKÁ HOVĚZÍ POMAZÁNKA:
200 g hovězí konzervy, 100 g tvrdého sýra, 100 g majonézy, 100 g čerstvých paprik,
80 g cibule, 2 stroužky česneku, 2feferonky, pepř, sůl. Majonézu dáme do mísy, přidáme jemně nasekané hovězí maso, nastrouhaný sýr, nakrájené papriky, cibuli, česnek utřený se solí, 2feferonky, opepříme a dobře promícháme.

KUŘECÍ POMAZÁNKA S JABLKY A KŘENEM:
250 g vařeného (pečeného) kuřecího masa, 50 g pomazánkového másla, 2 jablka,
5 lžic majonézy, 1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citrónové šťávy, mletý pepř, sůl.
Maso drobně nakrájíme nebo umeleme. Máslo umícháme s majonézou, křenem
a nastrouhanými jablky. Ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou. Přidáme maso, promícháme a mažeme na chleba. Můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.

VEPŘOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA:
250 g pečeného vepřového masa, 1 cibule, 2 rajčata, 2 papriky, česnek, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce ostrého kečupu, mletý pepř, sůl. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená rajčata a papriky. Dusíme, až se všechna šťáva vydusí. Vmícháme utřený česnek, pomleté pečené maso, sójovou omáčku a kečup. Osolíme, opepříme, prohřejeme a mažeme na topinky nebo opečené plátky veky.

POMAZÁNKA BULHARSKÁ:
500 g vařeného hovězího masa, 1 malý rajský protlak, 1 velká cibule, 2 uvařené brambory,
2 kyselé okurky, 1 lžíce křenu, 1 lžíce hořčice, 150 g majonézy, mletý pepř, sůl. Maso umeleme, přidáme nastrouhané vařené brambory, jemně nakrájenou cibuli  i okurky, nastrouhaný křen. Smícháme majonézu s hořčicí, rajským protlakem a promícháme s masem. Osolíme, opepříme a mažeme na veku, topinky.

BŮČKOVÁ POMAZÁNKA S PAPRIKAMI:
50 g pečeného bůčku, 1 vařený brambor, 2 zelené papriky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, křen, sůl. Bůček umeleme společně s bramborem, cibulí, česnekem a paprikami. Osolíme, promícháme, zdobíme strouhaným křenem.

POMAZÁNKA Z VEPŘOVÉ KONZERVY:
1 velká vepřová konzerva, 1 cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 malá majonéza,                         2-3 stroužky česneku, mletý pepř. Maso z konzervy zbavíme tuku, nakrájíme na kousky, smícháme s drobně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, nakrájenými vajíčky. Spojíme majonézou, opepříme, solit nemusíme. Mažeme na tmavý chléb, ozdobíme okurkou, rajčetem, podle chuti.

VEPŘOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
1 konzerva „Vepřové ve vlastní šťávě“, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžíce kremžské hořčice, mletý pepř, sůl. Obsah konzervy rozmačkáme vidličkou, smícháme s křenem a hořčicí. Mažeme na tmavý chléb, můžeme zdobit sterilovanou okurkou.

POMAZÁNKA S RAJČETEM
Ingredience: 1 měkký tvaroh, 1 rajče, příp. 1 lžička/lžíce majonézy nebo kysané smetany, česnek, kopr sušený nebo čerstvý, sůl
Postup: Rajče nastrouhat na struhadle s velkými kapkami, zbylou slupku překrájet na kousky. Rajče se strouhá tak, že se překrojí na polovinu a strouhá se od řezu se slupkou v dlani,
až zbývá v ruce jen slupka. Zralé měkké rajče se struhadlem spíš protlačí. Vmíchat tvaroh
a majonézu, česnek a sůl podle chuti, kopr (lepší je sušený).<BR>Překvapivá tvarohová pomazánka, lehká a jiná. Obměnami pomazánky je použít tvaroh z vaničky nebo tvaroh balený v alobalu - pomazánka chutná pokaždé jinak. Tvaroh s majonézou lze nahradit
i pomazánkovým máslem bez příchuti, ale pomazánka není pak tak lehká. Chuť i konzistence pomazánky se změní podle zralosti rajčete. Doporučuji jen 1 stroužek česneku, pomazánka má být lahodná a jemná směs chutí rajčete a kopru.

0 komentářů:

Okomentovat