OSTRÁ POMAZÁNKA S NIVOU:
200 g nivy,1 lučina, 3 vejce, 100 g másla, 100 ml zakysané
smetany,
několik nakládaných chilli papriček, špetka soli
několik nakládaných chilli papriček, špetka soli
Příprava:
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Nivu rovněž jemně nastrouháme.
Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém.
Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček.
Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva.
Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Nivu rovněž jemně nastrouháme.
Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém.
Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček.
Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva.
Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.
VAJEČNÁ
POMAZÁNKA:
5 natvrdo uvařených vajec, 250 g měkkého tvarohu, 80 g
másla, 6 stroužků česneku, mléko, pepř, sůl. Utřeme máslo a tvaroh za
postupného přidávání mléka. Přidáme utřený česnek,
na kostičky nakrájená vejce, osolíme, opepříme a promícháme.
Mažeme na toasty z veky, zdobíme ředkvičkami, rajčaty, apod.
VÝBORNÁ
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1
lžička worcesteru, 1 cibule,
1 kyselý okurek, 1 zelená paprika, 1 lžička VEGETY, pepř, sůl. Tvaroh
utřeme s tatarkou, hořčicí, worcesterem. Cibuli, papriku a okurek nakrájíme
nadrobno a vmícháme do tvarohu. Podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme
VEGETOU.
MRKEV
S TVAROHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ:
100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané bílé ředkve, 140 g
tvarohu, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, pažitka, sůl. Utřeme tvaroh s máslem,
přidáme nasekaná vajíčka a ostatní přísady. Osolíme, mažeme na chleba, pečivo.
POMAZÁNKA
Z TVAROHU A SARDINEK:
200 g měkkého tvarohu, 1 krabička sardinek, 1 vejce uvařené
natvrdo, kyselá okurka.
Tvaroh jemně utřeme se sardinkami i s olejem, přidáme
nasekané vejce, kyselou okurku. Pomazánku pokapeme citronem.
BUDAPEŠŤSKÁ
POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 1/8 másla, 2 lžičky hořčice, 1/2
sardelové pasty, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky oleje. Utřeme tvaroh s
máslem, olejem, hořčicí, sardelovou pastou
a paprikou. Do utřeného tvarohového krému vmícháme hrubě
nastrouhaná 2 uvařená vejce
a 2 sterilované okurky.
TVAROHOVÁ
POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
250 g tvarohu, 100 g másla, 1 tatarská omáčka, česnek podle
chuti, sůl. Máslo utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme
prolisovaný (utřený) česnek a osolíme.
NEJRYCHLEJŠÍ
POMAZÁNKA:
1 vanička nízkotučného tvarohu 1 jogurtová zálivka na salát.
Smícháme, rozetřeme na chleba, posypeme nakrájenou natí zelené cibulky nebo
pažitkou.
OLOMOUCKÁ
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, balíček olomouckých tvarůžků, několik lžic
smetany nebo jogurtu, cibule,
1/2 lžičky drceného kmínu, mletý pepř. Tvarůžky rozmačkáme,
smícháme s tvarohem, smetanou, drobně pokrájenou cibulí, kmínem a pepřem.
Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.
VAJEČNÁ
POMAZÁNKA SE ZELENINOU:
250 g tvarohu, 4 vařená vejce, 1 cibule, syrová zelenina
(mrkev, petržel, celer, kedluben, zelí, ředkvičky atd.), 2-3 stroužky česneku,
1 majonéza, 1 lžíce VEGETY, mletý pepř, sůl. Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme
nastrouhaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu. Ochutíme
utřeným česnekem, VEGETOU, solí a mletým pepřem.
POMAZÁNKA
TZAZIKY:
250 g měkkého tvarohu, 1 zelená salátová okurka, zakysaná
smetana, koření „TZATZIKY“, česnek, sůl. Tvaroh rozšleháme se smetanou,
ochutíme kořením, utřeným česnekem
a osolíme. Okurek nastrouháme, vodu vymačkáme a vmícháme do
tvarohové směsi.
Necháme chvíli proležet.
KAPIOVÁ
POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 1 červená kapie, 1 menší
cibule, sůl. Všechny suroviny společně rozmixujeme, osolíme podle potřeby,
mažeme na plátky tmavého chleba a zdobíme snítkou petrželky.
KŘENOVÁ
POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 1 měkký smetanový sýr, majonéza,
nastrouhaný křen (nebo
4 stroužky utřeného česneku). Tvaroh se sýrem a majonézou rozmixujeme nebo
utřeme vidličkou. Vmícháme jemně nastrouhaný křen nebo utřený česnek - podle
chuti.
ČESNEKOVÁ
POMAZÁNKA S HOŘČICÍ:
500 g tvarohu, 2 měkké nízkotučné sýry, 5 utřených stroužků
česneku, 1 lžíce hořčice,
1 malá majonéza (100 g), 2 lžíce nasekané pažitky, sůl. Tvaroh utřeme se
sýry, majonézou, hořčicí. Přidáme utřený česnek, pažitku, podle chuti dosolíme.
BRYNZOVÁ
POMAZÁNKA:
250 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 bílý jogurt, 1 lžíce hořčice,
2 lžíce posekaného kopru. Jednotlivé suroviny společně vymícháme a dochutíme
čerstvým koprem.
Mažeme na plátky tmavého chleba.
POMAZÁNKA
S BURÁKY:
250 g tučného tvarohu, 1 sáček slaných burských oříšků,
česnek, sůl. Oříšky pomeleme nebo rozmixujeme, smícháme s tvarohem a
prolisovaným česnekem (množství podle chuti).
Je-li nutné, osolíme.
PIRÁTSKÁ
POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, 100 g majonézy, 2 cibulky, 2-3 stroužky
česneku, 2 lžíce paprikové VEGETY. Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme drobně
nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek
a ochutíme VEGETOU.
POMAZÁNKA
„PALIVEC“:
1 šlehaný tvaroh, 1 sýr PALIVEC, 1 sýr APETITO, 1 cibule,
paprikový lusk, mletá paprika, mletý pepř, sůl. Šlehaný tvaroh (nebo tvaroh
utřený s máslem) našleháme s oběma sýry. Přidáme drobně nakrájenou papriku a
cibuli. Osolíme a okořeníme.
VAJEČNÁ
POMAZÁNKA:
5 natvrdo uvařených vajec, 300 g sýra Niva, 100 g
sterilovaného hrášku, 1 menší cibule,
1 bílý jogurt, petrželka, pepř, sůl. Sýr nastrouháme,
smícháme s jogurtem. Přidáme drobně nasekaná vejce, sterilovaný hrášek,
nakrájenou cibulku, petrželku. Promícháme, osolíme, opepříme, mažeme na chléb,
ozdobíme rajčetem.
TVARŮŽKOVÁ
POMAZÁNKA:
1 tvarůžky, 1 máslo, 1 cibule, sladká mletá paprika, mletý
kmín, sůl. Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s máslem, nakrájenou cibulí, paprikou,
kmínem. Podle chuti přisolíme.
Pro otrlé chlapy můžeme přidat i špetku pálivé papriky.
ROMADÚROVÁ
POMAZÁNKA:
Romadúr, 150 g másla, malá cibule, stroužek česneku, 1-2
kyselé okurky. Romadúr a máslo jemně utřeme, přidáme drobně nakrájenou cibulku,
utřený česnek a nakrájené okurky.
KRÁLOVSKÉ
CHLEBÍČKY:
2 Hermelíny jemně nastrouháme a utřeme se 2 trojúhelníčky
taveného sýra.
Přidáme 100 g sekané šunky, lžičku citrónové šťávy, 2-3
lžíce šlehačky.
Necháme v chladu uležet.
BÁJEČNÁ
POMAZÁNKA:
50 g sýra Eidam, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 cibule,
1/2 celeru, 1 majonéza,
3 lžíce šlehačky (nemusí být), citrónová šťáva. Cibuli, celer, Eidam
nastrouháme a smícháme s taveným sýrem, majonézou, ochutíme citrónovou šťávou.
SÝROVÁ
POMAZÁNKA:
160 g smetanového sýra, 60 g másla, 30 g cibule, pepř, sůl.
Máslo vyšleháme se solí, přidáme sýr, jemně nakrájenou cibuli, pepř a ještě
promícháme. Podle chuti můžeme cibuli nahradit česnekem a máme další pomazánku
chuťově odlišnou.
HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
Stejné množství sýra Hermelín, taveného sýra, rostlinného
tuku, jablko, mletý pepř, sůl.
Sýry rozmixujeme, utřeme s máslem a nastrouhaným oloupaným
jablkem. Osolíme, opepříme a mažeme na bílé pečivo.
TVARŮŽKOVÁ
POMAZÁNKA:
Utřeme 8 koleček tvarůžků, 200 g tvarohu a 50 g másla,
přimícháme 2 nastrouhané cibule, osolíme, okmínujeme, přisolíme, přidáme 4
lžíce piva, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku mleté sladké papriky. Mažeme na chleba,
sypeme pažitkou.
POMAZÁNKA
Z NIVY:
100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka nebo 1
lžíce majonézy. Máslo našleháme, přidáme strouhanou Nivu a zjemníme majonézou
nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených
rajčat.
ROKFÓROVÁ
POMAZÁNKA:
100 g Rokfóru, 100 g másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky
česneku, vlašské nebo lískové ořechy. Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný
česnek, smetanu, máslo a utřeme. Přidáme mleté ořechy.
POMAZÁNKA
Z HERMELÍNU:
Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2
vejce uvařená natvrdo, okurku,
1 lžičku hořčice, malou majonézu, dochutíme solí a pepřem.
Necháme 1-2 hodiny uležet, potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským
ořechem nebo kuličkou hroznového vína.
PIKANTNÍ
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček olomouckých tvarůžků, 1 tavený smetanový sýr, 1
lžička plnotučné hořčice,
1/2 lžičky mleté sladké papriky, pálivé papriky a drceného kmínu, sůl.
Tvarůžky a sýr nakrájíme na kousky. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 l vody,
vsypeme oba sýry a za stálého míchání vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Pokud je
směs příliš hustá, přilijeme vodu.
Pak přidáme hořčici, sladkou a pálivou papriku, kmín.
Promícháme a necháme vychladnout.
Do vychladlé směsi přidáme drobně pokrájenou cibuli,
promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.
POMAZÁNKA
Z NIVY:
100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka, 1
lžíce majonézy.
Nivu nastrouháme, promícháme s máslem, zředíme mlékem nebo majonézou.
VYLEPŠENÁ
POMAZÁNKA Z NIVY:
Nastrouháme 250 g Nivy, 150 g na kostky pokrájeného
šunkového salámu, 50 g drobně nakrájených sladkokyselých okurek. Přidáme malou
pokrájenou cibulku a vše spojíme majonézou.
ZRAJÍCÍ
TVARŮŽKY:
Dva balíčky měkkých tvarůžků vložíme do litrové láhve a
zašroubujeme. Na teplém místě necháme 2-3 dny zrát. Pak pomeleme s 1 větší
cibulí, dáme zpět do láhve, zalijeme sklenkou piva a okmínujeme. Zavíčkujeme,
postavíme na teplé místo. Když toto uděláme ráno, pozorujeme po celý den, jak
hmota roste a večer již mažeme na chléb s máslem.
VAŘENÁ
OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:
1 balíček syrečků, 250 g měkkého tvarohu, 1/8 litru mléka,
kmín, sůl. Mléko svaříme, přidáme na menší kousky nakrájené syrečky, mícháme až
se rozpustí. Přidáme tvaroh, vymícháme, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice
a necháme ztuhnout.
TVARŮŽKOVÝ
DYNAMIT:
100 g tvarůžků, 150 g pomazánkového másla (nejlépe s
paprikou), 1/2 dl piva, 1 středně velká cibule, 1feferonka, mletá paprika, sůl.
Tvarůžky i cibuli nastrouháme, 1feferonku nakrájíme a promícháme. Máslo vymícháme
s pivem, přidáme tvarůžkovou směs, osolíme, ochutíme paprikou a dobře
promícháme.
PIVNÍ
POMAZÁNKA S OLOMOUCKÝMI SYREČKY:
2 balíčky syrečků (tyčinek), 1 smetanový sýr, kousek másla,
trocha piva 10°.
Syrečky nakrájíme na malé kousíčky, sýr rozetřeme s pivem a promícháme
se syrečky. Osolíme,
opepříme, ochutíme mletou paprikou a hlavně necháme v přikryté misce odležet.
TVARŮŽKOVÁ
POMAZÁNKA S MLETOU PAPRIKOU:
2 balíčky tvarůžek, 1/2 másla, 1 majonéza, 1 cibule, 1 lžička
mleté papriky. Tvarůžky
vidličkou rozmačkáme nebo nastrouháme. Máslo rozetřeme s majonézou, přidáme
papriku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky.
POMAZÁNKA
Z NIVY:
200 g sýra Niva, 1 malá cibule, 1 lžíce obyčejné hořčice,
1/2 skleničky majonézy, 2 lžíce šlehačky.
Do majonézy zamícháme hořčici a šlehačku, vyšleháme, přidáme nastrouhanou Nivu
a jemně nakrájenou cibuli. Nebo můžeme dát do mixéru cibuli, přidat sýr, majonézu,
šlehačku, hořčici a vše najednou vyšleháme do pěny.
HERMELÍNOVÁ
POMAZÁNKA:
Hermelín, 2 vejce, 1 cibule, 1 kyselá okurka,majonéza, 50 g
másla (Flory), 1 lžička
hořčice, špetka sladké a pálivé papriky, sůl. Máslo utřeme se žloutky, přidáme
nakrájené bílky, Hermelín nakrájený na kostičky, cibuli a okurku drobně
pokrájenou. Dochutíme hořčicí, paprikou, solí a spojíme majonézou.
LAHŮDKOVÁ
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA:
200 g tvrdého sýra, 1 tavený měkký sýr, 2 lžíce másla, 2
lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 palice česneku, mletý pepř, sůl.
Rozetřeme měkký sýr s máslem, majonézou, jogurtem. Vmícháme nastrouhaný tvrdý
sýr a prolisovaný česnek.
Podle chuti osolíme a opepříme.
ČESNEKOVÁ
POMAZÁNKA S KEČUPEM:
200 g tvrdého sýra, 2 palice česneku, 3 lžíce kečupu, 1
tatarská omáčka v sáčku, mletý pepř, sůl. Sýr jemně nastrouháme, česnek do sýra
prolisujeme, přidáme tatarskou omáčku, kečup, promícháme. Podle chuti opepříme
a osolíme.
ČESNEKOVÁ
POMAZÁNKA S VEJCI:
2 měkké smetanové sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g rostlinného
másla, 5 stroužků česneku, trochu citrónové šťávy, sůl. Vejce nastrouháme,
česnek utřeme se solí.
Máslo utřeme se sýrem, přidáme česnek, vejce, ochutíme citrónovou šťávou
a promícháme. Mažeme na teplé topinky, chléb, sypeme pažitkou, petrželkou.
SÝROVÁ
POMAZÁNKA S KŘENEM:
200 g měkkého sýra, 200 g pomazánkového másla, 4 lžíce
majonézy, 1 lžička hořčice,
1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citrónové šťávy, sůl. Máslo
utřeme se sýrem, majonézou, hořčicí. Vmícháme křen, ochutíme citrónovou šťávou
a osolíme. Mažeme na
topinky opečené na sucho, můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.
ŠLEHAČKOVÁ
SLANÁ POMAZÁNKA:
1/4 litru šlehačky, 100 g hrubě nastrouhaného ementálu,
červená paprika. Do ušlehané šlehačky zamícháme nastrouhaný sýr a na proužky
nakrájenou papriku.
Mažeme na veku, jednohubky.
VITAMÍNOVÁ
POMAZÁNKA:
100 g tvrdého sýra, 4 pórky, 2 jablka, 1 majonéza, 1/2
zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl. Bílé části párku, oloupaná jablka a sýr
nastrouháme. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a promícháme se zeleninou.
Podle chuti okyselíme a osolíme.
JÁTROVÁ
POMAZÁNKA:
200 g játrové paštiky, 1 tavený smetanový sýr, 60 g másla, 2
lžíce hořčice, 2 stroužky česneku. Změklé máslo utřeme se sýrem a hořčicí.
Přidáme paštiku a nastrouhané stroužky česneku. Pomazánku natíráme na plátky
bílé veky, zdobíme snítkou petrželky.
POMAZÁNKA
SÝROVÁ:
2 sýry, 1 malá paštika, majonéza. Sýry utřeme s paštikou a
zjemníme majonézou. Mažeme na veku, kolečka rohlíku, zdobíme kouskem kapie,
kolečkem sterilované okurky apod.
PIVNÍ
SÝROVÁ POMAZÁNKA:
200 g Nivy, máslo, rozetřený česnek, trocha piva. Sýr
nastrouháme, utřeme s máslem. Ochutíme česnekem a s trochou piva vyšleháme.
POMAZÁNKA
ZELENÝ ĎÁBEL:
200 g dobře proleželého sýra Niva, 1/2 balíčku měkkého
tvarohu (125 g), 5 stroužků česneku, špetka chilli koření, trocha bílého
jogurtu. Sýr jemně nastrouháme, česnek prolisujeme
a smícháme s tvarohem. Přidáme jogurt a vyšleháme na jemnou pomazánku.
Podle chuti osolíme a okořeníme chilli.
HERMELÍNOVÁ
POMAZÁNKA:
2 Hermelíny, 250 g měkkého tvarohu, 1 malá majonéza (ve
vaničce), 3 stroužky česneku,
1 lžička sladké mleté papriky, mléko podle potřeby, sůl.
Tvaroh ušleháme s majonézou. Vmícháme nahrubo nastrouhaný Hermelín, prolisovaný
česnek, papriku. Příliš hustou pomazánku zředíme trochou mléka a podle chuti
přisolíme. Mažeme na plátky veky nebo toast.o chleba a sypeme drobně posekanými
vlašskými ořechy.
POMAZÁNKA
CHUŤOVKA:
2 cibule, 2 nožky párků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 syrová
vejce, sójová omáčka, pár kapek worcesteru. Cibuli nakrájíme na tenké plátky,
párky na kolečka. Osmahneme na kousku tuku (máslo, olej), ochutíme sójovou
omáčkou a worcesterem. Zalijeme rozšlehanými vejci, přidáme sýr a mícháme do
zhoustnutí. Mažeme na předem osmažené topinky, které jsme potřeli kečupem.
POMAZÁNKA
Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ:
1 balíček syrečků, 1/8 másla (rostlinný tuk), 1 cibule,
kmín, trocha piva.
Syrečky nastrouháme nebo utřeme s máslem, přidáme drobně nakrájenou
cibuli, kmín. Zjemníme podle potřeby pivem. Dobře vymíchanou pomazánku dáme do
sklenice s víkem
a uložíme do druhého dne v chladu.
POMAZÁNKA
BAČA:
150 g ovčího sýra, 3 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 5 stroužků
česneku. Máslo
utřeme s kečupem a prolisovaným česnekem. Sýr nastrouháme nebo rozdrobíme
a vmícháme do másla.
SMRADLAVÁ
POMAZÁNKA:
Jeden hodně uleželý Romadúr rozmačkáme s máslem, přidáme
nastrouhaný česnek, sůl, papriku, chilli a rozetřeme. Mažeme na chleby, zdobíme
rajčaty a paprikou.
POMAZÁNKA
ŠMYTEC:
Nastrouháme sýr Niva, utřeme s kouskem másla, přidáme drobně
pokrájenou cibuli a
trochu majonézy. Mažeme na rohlíky, zdobíme vlašským ořechem.
POMAZÁNKA
Z NIVY:
Nastrouhanou Nivu utřeme s pomazánkovým máslem a trochou
mléka do hladké pěny. Ochutíme prolisovaným česnekem. Mažeme na kolečka
rohlíku, doprostřed posadíme půlku vlašského ořechu.
ZELENÝ
ĎÁBEL 2:
Nastrouháme 200 g Nivy, přidáme 1/2 kostky tvarohu, česnek
(podle chuti), chilli koření, jogurt a vše vyšleháme.
HERMELÍNOVÁ
POMAZÁNKA 2:
200 g Hermelínu, 3 lžíce smetany (nebo mléka, vody), cibule,
trocha rumu, mleté ořechy, nakrájená pažitka. Hermelín nastrouháme a se
smetanou vidličkou rozmělníme. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané
ořechy, nakrájenou pažitku, podle chuti i rum. Mažeme na rohlíky, zdobíme
kousky ořechů.
VOŇAVÁ
POMAZÁNKA:
1 Hermelín, 100 g tvrdého sýra Eidam, 1 sýr Romadúr, 100 g
šunkového salámu, 4
natvrdo uvařená vejce, 1 větší cibule, 1 krabička majonézy, 2 malé bílé
jogurty, mletý pepř, sůl.
Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majonézou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit, mažeme na veku, jednohubky.
Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majonézou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit, mažeme na veku, jednohubky.
ĎÁBELSKÁ
POMAZÁNKA:
3 Hermelíny, 2 nožičky párků nebo kousek salámu, 1 cibule, 1
majonéza, 1 kysaná smetana, sůl, pepř, paprika, ďábelské koření. Hermelín
nastrouháme na mrkvovém struhadle
(aby se nám dobře strouhal, necháme jej 1 hodinu v lednici),
párky a cibulku umeleme, přidáme k nastrouhanému Hermelínu, přidáme majonézu a
kysanou smetanu, koření
a promícháme. Pomazánkou potíráme plátky veky, přizdobíme
kouskem zelené papriky, rajčetem, petrželkou.
FLAMENDR:
100 g olomouckých tvarůžků, 100 g Lučiny, 1 cibule, 1 lžíce
másla, 4 lžíce piva, špetka mletého pepře, 1 malá sušená chilli paprička.
Změklé máslo utřeme s pivem, Lučinou
a pepřem do pěny. Přidáme rozemnutou papričku, drobně
nakrájenou cibuli a tvarůžky důkladně rozmačkané vidličkou.
OLOMOUCKÁ
POMAZÁNKA:
6 uleželých olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého tvarohu, 2
lžíce másla, cibule, mletá paprika, kmín, sůl. Tvaroh rozetřeme s máslem a
měkkými tvarůžky. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme paprikou a
kmínem. Podle chuti osolíme a můžeme rozředit
i trochou piva. Mažeme na tmavý chléb, posypeme nakrájenou
pažitkou nebo jemně nastrouhanou osolenou ředkvičkou.
TVARŮŽKOVÁ
POMAZÁNKA:
1 velký balíček tvarůžků, 1 pomazánkové máslo s kapií, 1
kapie, 2 trojúhelníčky taveného sýra, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, sůl,
mletá paprika. Tvarůžky, cibuli a okurku nastrouháme. Pomazánkové máslo utřeme
se sýrem, ochutíme solí a paprikou. Přidáme nastrouhané tvarůžky, nastrouhanou
cibuli, nastrouhanou okurku, drobně nakrájenou kapii
a společně umícháme.
SÝROVÁ
VOŇAVÁ POMAZÁNKA:
1 menší balíček olomouckých tvarůžků, 2 kostky taveného
sýra, cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička hořčice. Tvarůžky i sýr
nakrájíme na menší kousky a necháme na mírném ohni rozpustit (podlijeme trochou
vody). Po rozpuštění stáhneme z ohně a vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli,
hořčici, papriku a necháme vychladit.
POMAZÁNKA
Z TVARŮŽKŮ:
2 olomoucké tvarůžky, 1 vařený strouhaný brambor, 100 g
másla nebo rostlinného tuku, sůl, cibule, pažitka. Sýr utřeme s tukem,
bramborem. Osolíme, přidáme pokrájenou cibuli
a pažitku.
TVARŮŽKOVÁ
POMAZÁNKA SE SALÁMEM:
1 balíček tvarůžků, 150 g másla, 50 g salámu, vařená vejce,
1 cibule. Máslo utřeme s nastrouhanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájený
salám, vejce, cibuli. Dobře promícháme a mažeme na krajíčky chleba nebo veky.
Hustě posypeme pažitkou.
JEDNODUCHÁ
POMAZÁNKA:
Nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo olomoucké syrečky, utřeme
je s máslem, 1-3
stroužky česneku. Mažeme na chlebíčkovou veku, rozpůlené rohlíky. Zdobíme
petrželkou nebo pažitkou.
PĚNA
Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
1 balíček olomouckých tyčinek, 5 lžic másla, 3 lžíce
majonézy, 2 stroužky česneku, 5 lžic mléka. Tyčinky jemně rozemeleme,
rozmícháme s mlékem a necháme ustát tak dlouho, až mléko vsákne. Změklé máslo
smícháme s prolisovaným česnekem a majonézou na jemnou pěnu. Smícháme s
rozemletými olomouckými tyčinkami. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo,
zdobíme plátky rajčat nebo nudličkami papriky.
POMAZÁNKA
Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
2 balíčky tyčinek, 1 tavený smetanový sýr, 1 cibule, 1
jablko, mletá paprika, sůl, pažitka.
V misce vidličkou rozmačkáme tyčinky, umícháme se smetanovým
sýrem, nastrouhanou cibulí a jablkem. Vmícháme nakrájenou pažitku. Osolíme,
ochutíme paprikou, případně zředíme trochou piva. Podáváme s tmavým chlebem
nebo slaným dalamánkem.
POMAZÁNKA
Z TVARŮŽKŮ:
1 balíček tvarůžků, 1 sýr žervé, 100 g másla, 1 lžíce mléka,
1 cibule, sladká paprika, kmín, sůl. Máslo utřeme s žervé, rozmačkanými tvarůžky
a lžící mléka. Přidáme jemně nasekanou cibuli, papriku, kmín a sůl.
TVARŮŽKOVÁ
POMAZÁNKA:
2 tvarůžky, 2 větší sýry Lučina, 1 lžíce tatarské omáčky, 1
lžíce hořčice, 1 cibule, 2 kyselé okurky. Lučiny utřeme s tatarskou omáčkou,
přidáme vidličkou rozmačkané tvarůžky, nastrouhanou cibuli a okurky. Promícháme
a dochutíme hořčicí.
POMAZÁNKA
Z ROMADŮRU:
2 Romadúry, 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce bílého jogurtu,
1 cibule, pažitka, mletá paprika, hořčice. Sýr rozmačkáme vidličkou,
smícháme s máslem, vmícháme žloutek a jogurt. Drobně nakrájenou cibuli smícháme
s hořčicí, okořeníme paprikou a vmícháme do ostatní směsi. Mažeme na tmavý
chléb, zdobíme pažitkou nebo kudrnatou petrželkou.
KŘENOVÁ
POMAZÁNKA:
1 pomazánkové máslo, 3
tavené sýry, 1 malá sklenička KRENEXU, sůl, mletý pepř. Máslo vymícháme
se sýry a KRENEXEM. Osolíme a opepříme podle chuti.
ČESNEKOVÁ
POMAZÁNKA S BALKÁNSKÝM SÝREM:
10 stroužků česneku, 1 pomazánkové máslo, 250 g balkánského
sýra, 1 malá majonéza,
mletý pepř. Jemně nastrouhaný sýr smícháme s pomazánkovým
máslem. Ochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a zjemníme majonézou.
POMAZÁNKA
S BURSKÝMI OŘÍŠKY:
Utřeme 1 měkký tavený sýr, trochu majonézy, přidáme nadrobno
nakrájené vařené vejce, hrst opražených burských oříšků, ml. papriku a sůl.
POMAZÁNKA
LUČINA:
2 velké sýry Lučina, 2 vejce natvrdo, 100 g dietního salámu,
50 g másla, sůl. Máslo našleháme se sýrem, vmícháme strouhaný salám a vejce.
Osolíme podle chuti. Můžeme také vše najednou vyšlehat ručním mixérem. Mažeme
na veku, tmavý chléb, sypeme pažitkou.
VÝBORNÁ
POMAZÁNKA:
2 vejce natvrdo, 1 mrkev, 100 g tvrdého sýra, 1 malá cibule,
hořčice, majonéza, pepř, sůl. Všechny suroviny nastrouháme, smícháme s hořčicí,
majonézou, dochutíme pepřem a solí. Pomazánka nesmí být příliš řídká. Podle chuti
můžeme přidat i mletou papriku a malou 1feferonku.
HOUBOVÁ
POMAZÁNKA S NIVOU:
250 g čerstvých hub, 100 g sýra Niva, 2 lžíce másla, 1
cibule, 1 sladkokyselá okurka, 1 lžíce hořčice. Houby
nakrájíme a podusíme ve vlastní šťávě do změknutí. Vychladlé pomeleme ,
smícháme s nastrouhanou Nivou, drobně nakrájenou okurkou, cibulí a vše
promícháme. Utřeme máslo s hořčicí, přimícháme houbovou směs a vychlazenou
pomazánku podáváme s pečivem.
ŠKVARKOVO-KVASNICOVÁ
POMAZÁNKA:
70 g kvasnic, cibule, česnek, 1/4 hrnku mléka, 2 vejce, 2
bílky, 2 lžíce mletých škvarků, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl. Kvasnice
upražíme na oleji do světla, zároveň
s nakrájenou cibulkou a česnekem (podle chuti). Přidáme
mléko, vejce, bílky a mícháme
do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme mleté škvarky, osolíme,
dochutíme kořením.
BAREVNÁ
POMAZÁNKA:
V mixéru dobře rozmixujeme trochu podušených hříbků,
nastrouhanou syrovou mrkev,
3 natvrdo uvařená vejce, měkký sýr, kousek uzeniny (šunky),
trochu majonézy nebo bílého jogurtu. Přidáme jemně nasekanou cibulku,
prolisovaný stroužek česneku,
ŽAMPIONOVÁ
POMAZÁNKA:
Čerstvé žampiony nakrájíme a povaříme v troše osolené vody.
Zvlášť nakrájíme měkký salám a natvrdo vařená vejce. Promícháme, spojíme
tatarskou omáčkou, podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky,
jednohubky.
PEKELNÁ
POMAZÁNKA:
1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 majonézy, 100 g
tvrdého strouhaného sýra,
1 velká cibule, 2 stroužky česneku, pálivá paprika, sůl.
Všechny suroviny smícháme, podle chuti dokořeníme a mažeme na plátky chleba
nebo veky.
JÁTROVÁ
POMAZÁNKA:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na kostičkách slaniny.
Přidáme mletá vepřová játra a dusíme do změknutí. Osolíme, opepříme a když
pomazánka dostatečně zhoustne, zakápneme ji citronem. Mažeme na chleba nebo
veku, sypeme cibulí.
KVASNICOVÁ
POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
150 g kvasnic, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 1 cibule,
stroužek česneku, pepř, sůl. Na oleji zpěníme cibulku, dáme kvasnice a mícháme,
až zezlátnou a voní. Přidáme utřený česnek, salám nakrájený na kostičky, pepř a
sůl.
ŠKVARKOVÁ
POMAZÁNKA DO ZÁSOBY:
450 g škvarků, 1 lečo (bez šťávy), 2feferonky, 2-4 stroužky
česneku, 1 syrové vejce,
1 malá hořčice, 1-2 lžičky VEGETY. Vše pomeleme, dobře promícháme, dáme do
malých skleniček a 20 minut sterilujeme.
JABLKOVÁ
POMAZÁNKA S KŘENEM:
2 velká jablka, 1 lžíce strouhaného křenu, 2 malé žervé
sýry. Jablka oloupeme a nakrouháme, mírně osolíme. Přidáme jemně nastrouhaný
křen a žervé sýry. Vše dohromady promícháme. Veku nakrájenou na plátky pomažeme
slabě máslem a potřeme jablkovou pomazánkou.
POMAZÁNKA
ZE SÁDLA:
Do čerstvě vyškvařeného sádla přidáme oloupaný a na plátky
nakrájený česnek, sůl, trochu pálivé papriky a majoránku. Promícháme a necháme
ztuhnout. Mažeme na tmavý chléb.
VAJEČNÁ
POMAZÁNKA:
4 vejce natvrdo, 2 stroužky česneku, 1 malá majonéza, mletý
pepř, sůl. Vejce nastrouháme, smícháme s majonézou, prolisovaným česnekem,
osolíme a opepříme.
ŽLOUTKOVÁ
POMAZÁNKA:
150 g másla, 5 vajec natvrdo, sardelová pasta, citrónová
šťáva, sůl. Z uvařených, ještě horkých vajec vyjmeme žloutky a prolisujeme přes
sítko. Máslo utřeme s trochou sardelové pasty, přidáme žloutky, ochutíme
citrónovou šťávou a osolíme. (Na chlebíčky, ozdobně nastříkáme na rozkrojená rajčata,
okurky, plníme rozpůlené bílky).
PAŠTIKOVÁ
POMAZÁNKA:
1 malá paštika, 1 smetanový sýr, 1 malá majonéza, 1 cibulka.
Paštiku utřeme se sýrem
a majonézou, vmícháme drobně nakrájenou cibulku. Mažeme na
chleba, rohlíky, zdobíme plátky rajčat, kousky paprik.
SARDELOVÁ
POMAZÁNKA:
250 g másla, 1 malá majonéza, sardelová pasta, trochu
hořčice. Máslo utřeme s majonézou, ochutíme sardelovou pastou a hořčicí. Podle
chuti osolíme.
KRŮTÍ
POMAZÁNKA:
1 konzerva „Krůtí maso s vejci“, sterilovaný celer, 1
cibulka, 1 sklenička majonézy. Celer drobně nakrájíme, cibulku nastrouháme,
maso z konzervy překrájíme a rozmačkáme. Spojíme s majonézou, přidáme trochu
nálevu z celeru. Mažeme na chlebíčky, ozdobíme plátkem rajčete.
PAŠTIKOVÁ
POMAZÁNKA:
1 játrová paštika, 1 tavený sýr, 100 g másla, kari koření,
pepř, sůl. Máslo utřeme s taveným sýrem, přidáme paštiku a opět utřeme.
Dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
CHUTNÁ
POMAZÁNKA:
Pomazánkové máslo rozetřeme s trochou hořčice a tatarské
omáčky. Mažeme na krajíčky veky, jednohubky. Můžeme vylepšit nasekaným vařeným
vejcem, jemně nasekanou šunkou nebo šunkovým salámem.
ŽAMPIONOVÁ
POMAZÁNKA:
Čerstvé žampiony nakrájíme a povaříme v troše osolené vody.
Zvlášť nakrájíme měkký salám (kabanos, šunkový apod.) a natvrdo uvařená vejce.
Přidáme okapané žampiony, promícháme
s tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme podle chuti.
PRAVÁ
ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA:
Do umletých škvarků dáme jemně nasekanou cibuli, osolíme,
nastrouháme sladkokyselé okurky. Přidáme nadrobno nasekaná vejce natvrdo a
trochu hořčice.
JEDNODUCHÁ
VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
4 vařená vejce, 100 g pomazánkového másla, 1 nastrouhaná
cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl, posekaná zelená petrželová nať.
Žloutky vidličkou rozetřeme a v misce utřeme s máslem, cibulí, majonézou,
osolíme a opepříme. Mažeme na chléb, pečivo a zdobíme nasekanými bílky a
petrželovou natí.
TOPINKOVÁ
POMAZÁNKA:
4 velké stroužky česneku, 4 lžíce salátového oleje, hrst
strouhaných ořechů, sůl, citrónová šťáva, pažitka, petrželka. Česnek utřeme se
solí, dáme do misky a za stálého míchání přikapáváme olej. Pak zamícháme ořechy
a bylinky. Ochutíme citronem a mažeme na horké topinky.
JEDNODUCHÁ
POMAZÁNKA:
Neochucené pomazánkové máslo, čertovská nebo cikánská omáčka
HAMÉ. Máslo smícháme s omáčkou a mažeme na kolečka rohlíku nebo plátky veky.
Poklademe kolečky pikantní klobásy (nebo ostrého salámu), kolečky rajčat,
nasekanou zelenou petrželkou.
ZELOVÁ
POMAZÁNKA:
1 sklenička naloženého zelí s křenem, 1 malá majonéza, 3
natvrdo vařená vejce, 1 lžička hořčice, sůl. Vejce nastrouháme, promícháme s
okapaným zelím a spojíme majonézou. Dochutíme hořčicí (nebo tvarohem), solí.
OŘECHOVÁ
PASTA S ČESNEKEM:
Půl šálku oloupaných vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, 4
plátky bílé veky, 1 a půl lžíce octa, 1 lžička oleje nejlépe olivového, sůl.
Ořechy roztlučeme v hmoždíři nebo rozmixujeme, smícháme s utřeným česnekem.
Veku namočíme do vody, vymačkáme, promícháme s ořechy a česnekem, až se vytvoří
pasta. Vmícháme olej, ocet, osolíme a mažeme na topinky.
JEMNÁ
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA:
100 g majonézy, 150 g tvrdého sýra, 75 g strouhané karotky,
3 stroužky česneku, špetka soli, lískové oříšky na ozdobu, (šlehačka, pažitka).
Do majonézy nastrouháme najemno tvrdý sýr a očištěnou
karotku, přidáme česnek utřený se špetkou soli a vše promícháme. Mažeme na
chlebíčky, a chuťovky. Zdobíme lískovým oříškem. Je pěkné pod oříšek nastříkat
růžičku šlehačky, posypat sekanou pažitkou a posadit lískový oříšek.
Můžeme zdobit také rajčetem, kapií a vlašským jádrem.
HERMELÍNOVÁ
POMAZÁNKA:
1 a 1/2 sýra Hermelín, 150 g salámu měkkého, 1 natvrdo
uvařené vejce, 1 majonéza nebo tatarská omáčka, 1 menší cibule, špetka soli, 1
lžíce plnotučné hořčice, (kečup, citrónová šťáva, česnek)
Hermelín, salám a vejce nastrouháme nahrubo. Přidáme 1 majonézu
nebo tatarskou omáčku, drobně nakrájenou cibuli, špetku soli a lžíci hořčice.
Dále můžeme dochutit například kečupem nebo citrónovou šťávou a česnekem.
Výborně se hodí k vínu.
SALÁMOVÁ
S HERMELÍNEM:
125 g měkkého salámu, 1 sýr Hermelín, 2 vejce natvrdo, 50 g
cibule, 50 g majonézy,
100 g zakysané smetany, 2 lžičky hořčice, pepř, na ozdobu
rajče a petrželka.
Do mísy vložíme jemně nasekaný salám, hrubě strouhaný
hermelín a vejce, jemně krájenou cibuli, majonézu, smetanu, hořčici, trochu
pepře a vše dobře promícháme. Mažeme na chlebíčky a chuťovky, zdobíme rajčetem
a petrželkou.
SALÁMOVÁ
POMAZÁNKA:
500 g měkkého salámu, 1 větší cibule, 1 měkký tavený sýr, 1
malá majonéza (můžeme přidat
i jiné dobroty z ledničky – například tatarskou omáčku
místo majonézy, hořčici na dochucení apod.), 2 lžíce vody, l lžička octa, 1/2
lžičky krupicového cukru.
Salám umeleme na masovém strojku, cibuli také umeleme nebo
nakrájíme nadrobno, přimícháme sýr a majonézu. V malém hrnečku svaříme 2 lžičky vody, 1 lžičku
octa a 1 menší lžičku cukru. Necháme vychladnout a vlijeme do směsi. Zamícháme,
dochutíme a mažeme na housky.
Zdobíme okurkou, paprikou, rajčetem nebo jinou zeleninou.
NIVOVÁ
POMAZÁNKA:
100 g sýra Niva, 100 g másla, 2 kostky taveného sýra, 1 cibule, sůl.
Všechny přísady rozmixujeme. Pomazánku mažeme na
chlebíčkovou veku, chléb, rohlík atd. Povrch ozdobíme okurkou, paprikou,
rajčetem.
ŘEDKVIČKOVÁ
POMAZÁNKA S TVAROHEM:
15 dkg nastrouhaných ředkviček, 15 dkg tvarohu, 10 dkg
másla, pažitka, sůl.
Tvaroh utřeme s máslem a jemně nastrouhanými
ředkvičkami. Osolíme podle chuti, přidáme nakrájenou pažitku.
VAJEČNÁ
POMAZÁNKA:
50 g másla, 100 g cibule, 2 ks šunkového taveného sýra, 5
lžic mléka, 200 g hrášku,
8 vajec, pažitka, sůl.
Na másle osmažíme cibuli a přidáme na menší kousky rozdělený
šunkový sýr. Zředíme mlékem
a vymícháme, přidáme uvařený odkapaný hrášek a nakonec
přidáme rozšlehaná vejce. Promícháme, necháme ztuhnout, osolíme a zlepšíme
nadrobno nakrájenou pažitkou. Mažeme na chléb s máslem. Pomazánku můžeme
podávat studenou i teplou.
POMAZÁNKA
SALÁM A NIVA:
1/2 kg českého salámu, 1 velká majonéza, 2 menší cibule, 2
okurky, 1 sýr Niva,
1 lepší tvaroh, 2 menší česneky, trochu smetany nebo mléka.
Vše nastrouhat, jenom cibuli drobně nakrájet.
POMAZÁNKA
Z TVAROHU A SARDINEK:
1 balíček měkkého tvarohu, 1 krabička sardinek v oleji,
3 lžíce mléka,
1 středně velká cibule, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 malá
majonéza, 1 lžička hořčice, sůl, pepř.
Tvaroh rozšleháme s mlékem a pokrájenými sardinkami.
Potom vmícháme posekaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, hořčici, majonézu,
osolíme a opepříme dle chuti.
DROŽĎOVÁ
POMAZÁNKA:
60 g droždí, 60 g másla, 1 cibule, 50 g salámu (šunky nebo
uzeného masa), 6 vajec, šálek mléka, sůl, pažitka.
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme
rozdrobené droždí, nakrájenou nebo umletou uzeninu a osmahneme. Zalijeme vejci
rozšlehanými s mlékem a za stálého míchání necháme srazit.
Na talířích zdobíme plátky rajčete nebo sypeme drobně
pokrájenou zelenou paprikou.
CESTOVNÍ
POMAZÁNKA:
4 natvrdo uvařená vejce, 150 g turistického salámu, 100 g
taveného sýra, 100 g másla,
1 menší cibulka, mléko, hořčice, petrželka, sůl. Salám a cibuli umeleme.
Máslo se sýrem vyšleháme, zjemníme mlékem, ochutíme hořčicí a do směsi vetřeme
mletý salám s cibulí. Přidáme jemně nasekaná vejce, petrželku. Dobře promícháme
a mažeme na chléb.
POMAZÁNKA
ZE ŠKVARKŮ:
Do teplých škvarků přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu
hořčice a sušenou saturejku. Chutná výborně s tmavým chlebem.
POMAZÁNKA
NA CHLEBÍČKY:
300 g měkkého salámu, 3 tavené sýry, 5 vajec natvrdo, 3
kyselé okurky, 1 velká cibule,
1 majonéza, mletý pepř, sůl. Sýry rozetřeme s majonézou, smícháme s
nastrouhanými vejci, okurkami, nastrouhaným salámem a jemně nakrájenou cibulí.
Podle chuti osolíme
a opepříme.
POMAZÁNKA
NA JEDNOHUBKY:
1 sklenička Moravanky, 100 g měkkého, salámu, 1 malá
majonéza. Zeleninu necháme okapat a společně se salámem pomeleme. Spojíme
majonézou, osolíme a opepříme podle chuti.
POMAZÁNKA
Z MORAVANKY:
1 Moravanka, 200 g měkkého salámu, majonéza. Rozemeleme
Moravanku i salám, přidáme majonézu. Na chleba, jednohubky, obložené chlebíčky.
ŠKVARKOVÁ
POMAZÁNKA:
250 g škvarků, 4 vařená vejce, 1 větší cibule, 3-4 kyselé
okurky, hořčice, mletý pepř, sůl. Škvarky umeleme, cibuli, vejce, okurky drobně
nakrájíme. Smícháme s hořčicí, osolíme
a opepříme. Do této základní pomazánky můžeme přidávat
prolisovaný česnek, nastrouhaný křen, kremžskou hořčici, fantazii se meze
nekladou.
VAJEČNÁ
POMAZÁNKA S KŘENEM:
100 g šunky, 6 vařených vajec, 3 lžíce strouhaného křenu, 1
jablko, 1 bílý jogurt, sůl.
Šunku jemně nakrájíme, vejce a jablka nastrouháme, přidáme
křen a jogurt. Osolíme podle chuti, zdobíme pažitkou.
ŠUNKOVÁ
PĚNA:
150 g jemně mleté šunky smícháme se 100 g másla, 1 dl
smetany, 1 lžící citrónové šťávy, osolíme a dobře vyšleháme do pěny.
SALÁMOVÁ
POMAZÁNKA:
Jemně umletý salám zašleháme do másla, přidáme drobně
nakrájenou cibuli, sladkokyselou okurku a osolíme.
VÝBORNÁ
POMAZÁNKA:
250 g měkkého salámu, 3 tavené sýry, 3 vařená vejce, 1 větší
cibule, 1/2 sklenice sterilovaných okurek nebo papriky, 250 g tatarské omáčky.
Sýry dobře umícháme s tatarskou omáčkou na hladkou hmotu, přidáme drobně
pokrájená vejce, salám, cibuli a okurky. Promícháme, můžeme zředit trochou
nálevu. Z okurek, dochutíme bílým pepřem.
POMAZÁNKA SALÁMOVÁ II.
300 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 3 natvrdo uvařená
vejce, 1 tatarská omáčka,
4 stroužky česneku, špetka mleté papriky, sůl. Salám umeleme
s česnekem, vmícháme nastrouhaný sýr, jemně nasekaná vejce. Promícháme s
tatarskou omáčkou, ochutíme paprikou a solí.
DROŽĎOVÁ
POMAZÁNKA II.:
200 g droždí, 100 g uzeniny, 1 cibule, 4 vejce, kyselá
okurka, 1 lžička hořčice, worcester, sůl. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli,
přidáme nakrájenou uzeninu a rozdrobené droždí. Mícháme až droždí začne vonět,
zalijeme rozšlehanými vejci, ochutíme worcesterem, hořčicí, osolíme. Přidáme
nakrájenou okurku a mícháme až se vejce srazí. Do hotové pomazánky vmícháme
nasekanou pažitku, mažeme na chleba a posypeme strouhaným sýrem.
ŠPEKOVÁ
POMAZÁNKA:
250 g uzeného špeku, 1 cibule, malý rajčatový protlak, pepř,
sůl. Špek umeleme společně s cibulí, promícháme s rajčatovým protlakem,
osolíme, opepříme. Mažeme na veku nebo chléb a posypeme jemně nakrájenými kyselými
okurkami.
MISTIČKOVÁ
POMAZÁNKA:
1 miska strouhaného salámu, 1 miska nakrájených
sterilovaných okurek, 1 miska nakrájených vajec natvrdo, 1 miska tatarské
omáčky. Vše společně promícháme, necháme v chladu chvíli uležet. Podáváme s
pečivem.
PIKANTNÍ
ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA:
750 g škvarků, 1 velká sklenice leča (0,7 litru), protlak, 2
lžíce hořčice, 2 lžičky VEGETY, sůl, pálivá paprika, 6 vajec. Škvarky a lečo
společně pomeleme, přidáme ostatní přísady, koření, vmícháme syrová vejce a
hmotu povaříme. Vychladlou mažeme na chleby, nebo dáme do sklenic, sterilujeme
a můžeme použít později.
POMAZÁNKA
NA CHUŤOVKY:
3 vejce natvrdo uvařená a nadrobno nakrájená, 300 g měkkého
salámu nakrájeného na kostičky, 2 lžíce plnot. hořčice, 3 lžíce kečupu, 2 lžíce
oleje, 2 sladkokyselé okurky nakrájené na kostičky, 1 cibule, 1 malá majonéza,
pálivá paprika podle chuti, pepř, sůl – vše promícháme.
JIHOČESKÁ
POCHOUTKA:
2 Jihočeské sýry, 1/8 másla, 1 vejce natvrdo, 1 cibule, 2
stroužky česneku, mletá sladká paprika, sůl. Utřeme sýry s máslem, nastrouhaným
vejcem a utřeným česnekem. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, papriku a sůl
podle chuti. Mažeme na topinky.
BRYNZOVÁ
POMAZÁNKA S OŘECHY:
1 balíček brynzy, 100 g másla, 100 g mletých ořechů.
Vyšleháme do pěny brynzu s máslem, vmícháme mleté ořechy. Mažeme na chlebíčky,
zdobíme červenou kapií.
VAŘENÁ
PIKANTNÍ TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček tvarůžků, 1 větší tavený sýr, 1 středně velká
cibule, 1 lžička hořčice, 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé papriky,
špetka drceného kmínu, sůl. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 dl vody, na kostičky
nakrájené tvarůžky a sýr. Na ohni mícháme, až se vše rozpustí. Pokud je směs
hustá, zředíme ji trochou vody. Ochutíme hořčicí, kořením, podle potřeby
i osolíme. Necháme vychladnout a vmícháme jemně nakrájenou
cibuli.
Mažeme na veku, toast. chléb.
PIVAŘSKÉ
SMAŽENKY:
100 g tvrdého sýra, 1 lžíce rostlinného tuku, 4 dl tmavého
piva, 1 lžíce hladké mouky, hořčice, worcester, sůl. Pivo prohřejeme, vmícháme
nastrouhaný sýr, tuk, mouku, ochutíme hořčicí, worcesterem, solí. Vymícháme
hustou kaši. Plátky chleba osmažíme na tuku po obou stranách, potřeme česnekem
a pomazánkou. Naskládáme je na plech a krátce zapečeme. Hotové sypeme
strouhaným křenem a sekanou petrželkou.
POMAZÁNKA
„PIGBELKY“:
2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 vejce, asi 1 dl kečupu,
OREGANO, kari, sůl. Cibuli a česnek drobně nakrájíme a zpěníme na tuku. Přidáme
kečup, povaříme a vmícháme vejce. Zahustíme strouhaným sýrem, okořeníme a
osolíme podle chuti. Vychladlé mažeme na topinky, zdobíme zeleninou.
ZELENINOVÁ
POMAZÁNKA:
1 a půl kg rajčat, 500 g červených paprik, 500 g cibule, 5
stroužků česneku, 5feferonek. Zeleninu pomeleme, přidáme 65 g cukru, 65 g soli,
1/4 litru octa, 1/4 litru oleje a dusíme hodinu i více. Do vychladlé směsi
nastrouháme křen a vmícháme 1 celou sklenici pikantní hořčice.
TOPINKOVÁ
POMAZÁNKA:
10 lžic vepřových škvarků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 vejce,
polévkové koření, sůl. Na pánvi rozpustíme trochu másla a rozehřejeme drobně
nakrájené škvarky. Přidáme sýr, mícháme
do rozpuštění. Vyklepneme vejce, pokapeme polévkovým kořením
a občas promícháme. Mažeme na topinky.
NEPRAVÝ
MOZEČEK:
200 g vepřových škvarků,150 g droždí, 60 g másla, 5 vajec, 2
cibule, kmín, pepř,sůl. Zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli, přidáme
rozdrobené droždí, když začne růžovět, vmícháme škvarky, kmín, podle chuti pepř
a sůl. Do horké směsi rozklepneme vejce
a mícháme až pomazánka zhoustne. Mažeme na plátky chleba,
veky, sypeme zelenou petrželkou.
POMAZÁNKA
Z VEPŘOVÉ KONZERVY:
1 vepřová konzerva, 100 g cibule, 6 stroužků česneku,
majoránka, kmín, pepř, sůl. Maso
z konzervy umeleme nebo rozmačkáme vidličkou, promícháme s
drobně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kořením a solí podle chuti. Mažeme
na plátky chleba nebo topinky.
POMAZÁNKA
„HOUBOVÝ KAVIÁR“:
600 g sušených hub, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 dl
mléka, citrónová šťáva, mletý bílý pepř, sůl. Houby uvaříme v mléce, vyždímáme,
pokrájíme a osmažíme na 1 lžíci oleje.
Zvlášť na tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme
k houbám a krátce podusíme. Vychladlou směs umeleme, smícháme s utřeným
česnekem, ochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí. Mažeme na plátky chleba,
sypeme pažitkou. Místo sušených hub můžeme použít žampiony, nevaříme, jen
orestujeme na oleji.
VAŘENÁ
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1/8 l mléka svaříme, přidáme 1 balíček tvarůžků nakrájených
nadrobno a mícháme, až se rozpustí. Přidáme 250 g tvarohu, hladce vymícháme,
osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.
200 g šunkového salámu (jemného kabanosu), 1 syrový celer, 2
kyselé okurky, 1 malá tatarská omáčka, pepř, sůl. Na jemném struhadle
nastrouháme celer, pokapeme citrónovou šťávou. Salám i okurky nastrouháme na
hrubém struhadle, smícháme s celerem, tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme
podle chuti. Necháme v chladu uležet alespoň 30 minut.
RYBIČKOVÁ
POMAZÁNKA:
1 krabička rybiček v tomatě, 1 cibule, 2feferonky, 2-3 lžíce
kečupu, 2 lžíce majonézy. Rybičky utřeme s majonézou, vmícháme nakrájenou
cibuli a 2feferonky.
POMAZÁNKA
Z JITRNIC:
2 jitrnice, 100 g másla, 1 sladkokyselá okurka, hořčice,
pepř, sůl. Máslo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme obsah jitrnic a okurku
nakrájenou na kostičky. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a mažeme na tmavý
chléb.
MRKVOVÁ
POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
6 mrkví, 6 stroužků česneku, 6 lžic mletých ořechů, 1 malá
majonéza, sůl. Mrkev jemně nastrouháme, smícháme s česnekem utřeným se solí,
ořechy a majonézou. Necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Mažeme na
chleba, veku.
TVAROHOVÁ
POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
1 tučný měkký tvaroh, 2,5 dl smetany na šlehání, 2-3
stroužky česneku, sůl. Tvaroh rozetřeme se smetanou, osolíme, přidáme utřený
česnek a promícháme. Mažeme na topinky.
POMAZÁNKA
„FLAMENDR“:
250 g pomazánkového másla, 1/2 tuby sardelové pasty, 6
stroužků česneku, mletá paprika, pepř, sůl. Máslo promícháme se sardelovou
pastou, utřeným česnekem, ochutíme paprikou
(i pálivou), pepřem a solí podle chuti. Mažeme na topinky,
zapíjíme pivem.
POMAZÁNKA
Z RAJSKÉHO PROTLAKU:
1 malá konzerva rajského protlaku, 1 celá palička česneku,
1/8 másla, sůl. Máslo utřeme s protlakem, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a
necháme v chladničce uležet.
SÝROVÁ
POMAZÁNKA S KŘENEM:
140 g taveného sýra, 50 g rostlin. tuku, 1 malý křen,
pažitka, sůl. Změklé máslo našleháme se sýrem, přidáme jemně nastrouhaný křen,
pažitku a dochutíme solí.
MAJONÉZOVÁ
POMAZÁNKA S KŘENEM:
Smícháme 100 g majonézy, 50 g strouhaného sýra, 3 lžíce
strouhaného křenu, 1 nastrouhané jablko, špetku cukru, trochu citrónové šťávy,
sůl.
TVARŮŽKOVÁ
POMAZÁNKA S PIVEM:
1 balíček tvarůžků, 100 g másla, 2 lžíce hořčice, 1 cibule,
špetka sladké nebo pálivé papriky. Máslo, tvarůžky a hořčici rozmixujeme, podle
hustoty zředíme pivem. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, osolíme a okořeníme.
HAVÍŘSKÁ
POMAZÁNKA:
100 g tvarůžků, 125 g měkkého tvarohu, 1 cibule, mletá
sladká paprika, pepř, sůl. Tvaroh utřeme s mletými (nebo vidličkou rozmačkanými
tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okořeníme. Zředíme pivem na
potřebnou hustotu, osolíme a dobře promícháme. Mažeme na chleba, zdobíme
kolečky cibule.
ČESNEKOVÁ
NIVA:
150 g sýra Niva, 200 g taveného sýra, 3 stroužky česneku, 5
lžic smetany, pepř, sůl. Nivu nastrouháme, utřeme s taveným sýrem, utřeným
česnekem a smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky i
smaženou veku.
PAŘÍŽSKÝ
SALÁT S NIVOU:
150 g sýra Niva, 1 měkký tavený sýr, 150 g měkkého salámu,
1/2 kelímku pomazánkového másla, 1 bílý jogurt, 1 cibule, 1 sterilovaná kapie,
pepř, sůl. Vymícháme pomazánkové máslo se sýrem a jogurtem. Přidáme nakrájenou
(vidličkou rozdrobenou) Nivu, nadrobno nakrájený salám, cibuli a kapii. Podle
chuti osolíme, opepříme.
POMAZÁNKA
„SMRAĎOCH“:
2 sýry Romadúr, 150 g měkkého tvarohu, 3 lžíce másla, 1
cibule, drcený (mletý) kmín, špetka sladké nebo pálivé papriky, sůl. Sýry
utřeme s tvarohem a máslem, přidáme najemno pokrájenou cibuli, koření a sůl
podle chuti.
0 komentářů:
Okomentovat