pátek 10. února 2012

POMAZÁNKY - SLANÉ


OSTRÁ POMAZÁNKA S NIVOU:
200 g nivy,1 lučina, 3 vejce, 100 g másla, 100 ml zakysané smetany,
několik nakládaných chilli papriček, špetka soli
Příprava:
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Nivu rovněž jemně nastrouháme.
Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém.
Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček.
Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva.
Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
5 natvrdo uvařených vajec, 250 g měkkého tvarohu, 80 g másla, 6 stroužků česneku, mléko, pepř, sůl. Utřeme máslo a tvaroh za postupného přidávání mléka. Přidáme utřený česnek,
na kostičky nakrájená vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Mažeme na toasty z veky, zdobíme ředkvičkami, rajčaty, apod.

VÝBORNÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 lžička worcesteru, 1 cibule,                    1 kyselý okurek, 1 zelená paprika, 1 lžička VEGETY, pepř, sůl. Tvaroh utřeme s tatarkou, hořčicí, worcesterem. Cibuli, papriku a okurek nakrájíme nadrobno a vmícháme do tvarohu. Podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme VEGETOU.


MRKEV S TVAROHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ:
100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané bílé ředkve, 140 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, pažitka, sůl. Utřeme tvaroh s máslem, přidáme nasekaná vajíčka a ostatní přísady. Osolíme, mažeme na chleba, pečivo.

POMAZÁNKA Z TVAROHU A SARDINEK:
200 g měkkého tvarohu, 1 krabička sardinek, 1 vejce uvařené natvrdo, kyselá okurka.
Tvaroh jemně utřeme se sardinkami i s olejem, přidáme nasekané vejce, kyselou okurku. Pomazánku pokapeme citronem.

BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 1/8 másla, 2 lžičky hořčice, 1/2 sardelové pasty, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky oleje. Utřeme tvaroh s máslem, olejem, hořčicí, sardelovou pastou
a paprikou. Do utřeného tvarohového krému vmícháme hrubě nastrouhaná 2 uvařená vejce
a 2 sterilované okurky.

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
250 g tvarohu, 100 g másla, 1 tatarská omáčka, česnek podle chuti, sůl. Máslo utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme prolisovaný (utřený) česnek a osolíme.

NEJRYCHLEJŠÍ POMAZÁNKA:
1 vanička nízkotučného tvarohu 1 jogurtová zálivka na salát. Smícháme, rozetřeme na chleba, posypeme nakrájenou natí zelené cibulky nebo pažitkou.

OLOMOUCKÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, balíček olomouckých tvarůžků, několik lžic smetany nebo jogurtu, cibule,
1/2 lžičky drceného kmínu, mletý pepř. Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s tvarohem, smetanou, drobně pokrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA SE ZELENINOU:
250 g tvarohu, 4 vařená vejce, 1 cibule, syrová zelenina (mrkev, petržel, celer, kedluben, zelí, ředkvičky atd.), 2-3 stroužky česneku, 1 majonéza, 1 lžíce VEGETY, mletý pepř, sůl. Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme nastrouhaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu. Ochutíme utřeným česnekem, VEGETOU, solí a mletým pepřem. 

POMAZÁNKA TZAZIKY:
250 g měkkého tvarohu, 1 zelená salátová okurka, zakysaná smetana, koření „TZATZIKY“, česnek, sůl. Tvaroh rozšleháme se smetanou, ochutíme kořením, utřeným česnekem
a osolíme. Okurek nastrouháme, vodu vymačkáme a vmícháme do tvarohové směsi.
Necháme chvíli proležet.

KAPIOVÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 1 červená kapie, 1 menší cibule, sůl. Všechny suroviny společně rozmixujeme, osolíme podle potřeby, mažeme na plátky tmavého chleba a zdobíme snítkou petrželky.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 1 měkký smetanový sýr, majonéza, nastrouhaný křen                    (nebo 4 stroužky utřeného česneku). Tvaroh se sýrem a majonézou rozmixujeme nebo utřeme vidličkou. Vmícháme jemně nastrouhaný křen nebo utřený česnek - podle chuti.

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S HOŘČICÍ:
500 g tvarohu, 2 měkké nízkotučné sýry, 5 utřených stroužků česneku, 1 lžíce hořčice,                  1 malá majonéza (100 g), 2 lžíce nasekané pažitky, sůl. Tvaroh utřeme se sýry, majonézou, hořčicí. Přidáme utřený česnek, pažitku, podle chuti dosolíme.

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA:
250 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 bílý jogurt, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce posekaného kopru. Jednotlivé suroviny společně vymícháme a dochutíme čerstvým koprem.
Mažeme na plátky tmavého chleba.

POMAZÁNKA S BURÁKY:
250 g tučného tvarohu, 1 sáček slaných burských oříšků, česnek, sůl. Oříšky pomeleme nebo rozmixujeme, smícháme s tvarohem a prolisovaným česnekem (množství podle chuti).
Je-li nutné, osolíme.

PIRÁTSKÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, 100 g majonézy, 2 cibulky, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce paprikové VEGETY. Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek
a ochutíme VEGETOU.

POMAZÁNKA „PALIVEC“:
1 šlehaný tvaroh, 1 sýr PALIVEC, 1 sýr APETITO, 1 cibule, paprikový lusk, mletá paprika, mletý pepř, sůl. Šlehaný tvaroh (nebo tvaroh utřený s máslem) našleháme s oběma sýry. Přidáme drobně nakrájenou papriku a cibuli. Osolíme a okořeníme.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
5 natvrdo uvařených vajec, 300 g sýra Niva, 100 g sterilovaného hrášku, 1 menší cibule,
1 bílý jogurt, petrželka, pepř, sůl. Sýr nastrouháme, smícháme s jogurtem. Přidáme drobně nasekaná vejce, sterilovaný hrášek, nakrájenou cibulku, petrželku. Promícháme, osolíme, opepříme, mažeme na chléb, ozdobíme rajčetem.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 tvarůžky, 1 máslo, 1 cibule, sladká mletá paprika, mletý kmín, sůl. Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s máslem, nakrájenou cibulí, paprikou, kmínem. Podle chuti přisolíme.
Pro otrlé chlapy můžeme přidat i špetku pálivé papriky.

ROMADÚROVÁ POMAZÁNKA:
Romadúr, 150 g másla, malá cibule, stroužek česneku, 1-2 kyselé okurky. Romadúr a máslo jemně utřeme, přidáme drobně nakrájenou cibulku, utřený česnek a nakrájené okurky.

KRÁLOVSKÉ CHLEBÍČKY:
2 Hermelíny jemně nastrouháme a utřeme se 2 trojúhelníčky taveného sýra.
Přidáme 100 g sekané šunky, lžičku citrónové šťávy, 2-3 lžíce šlehačky.
Necháme v chladu uležet.

BÁJEČNÁ POMAZÁNKA:
50 g sýra Eidam, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 cibule, 1/2 celeru, 1 majonéza,                   3 lžíce šlehačky (nemusí být), citrónová šťáva. Cibuli, celer, Eidam nastrouháme a smícháme s taveným sýrem, majonézou, ochutíme citrónovou šťávou.

SÝROVÁ POMAZÁNKA:
160 g smetanového sýra, 60 g másla, 30 g cibule, pepř, sůl. Máslo vyšleháme se solí, přidáme sýr, jemně nakrájenou cibuli, pepř a ještě promícháme. Podle chuti můžeme cibuli nahradit česnekem a máme další pomazánku chuťově odlišnou.

HERMELÍNOVÁ  POMAZÁNKA:
Stejné množství sýra Hermelín, taveného sýra, rostlinného tuku, jablko, mletý pepř, sůl.
Sýry rozmixujeme, utřeme s máslem a nastrouhaným oloupaným jablkem. Osolíme, opepříme a mažeme na bílé pečivo.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
Utřeme 8 koleček tvarůžků, 200 g tvarohu a 50 g másla, přimícháme 2 nastrouhané cibule, osolíme, okmínujeme, přisolíme, přidáme 4 lžíce piva, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku mleté sladké papriky. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.

POMAZÁNKA Z NIVY:     
100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka nebo 1 lžíce majonézy. Máslo našleháme, přidáme strouhanou Nivu a zjemníme majonézou nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených rajčat.

ROKFÓROVÁ POMAZÁNKA:
100 g Rokfóru, 100 g másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky česneku, vlašské nebo lískové ořechy. Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, smetanu, máslo a utřeme. Přidáme mleté ořechy.

POMAZÁNKA Z HERMELÍNU:
Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku,
1 lžičku hořčice, malou majonézu, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet, potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína.

PIKANTNÍ TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček olomouckých tvarůžků, 1 tavený smetanový sýr, 1 lžička plnotučné hořčice,                     1/2 lžičky mleté sladké papriky, pálivé papriky a drceného kmínu, sůl. Tvarůžky a sýr nakrájíme na kousky. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 l vody, vsypeme oba sýry a za stálého míchání vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu.
Pak přidáme hořčici, sladkou a pálivou papriku, kmín. Promícháme a necháme vychladnout.
Do vychladlé směsi přidáme drobně pokrájenou cibuli, promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.

POMAZÁNKA Z NIVY:
100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka, 1 lžíce majonézy.                               Nivu nastrouháme, promícháme s máslem, zředíme mlékem nebo majonézou.

VYLEPŠENÁ POMAZÁNKA Z NIVY:
Nastrouháme 250 g Nivy, 150 g na kostky pokrájeného šunkového salámu, 50 g drobně nakrájených sladkokyselých okurek. Přidáme malou pokrájenou cibulku a vše spojíme majonézou.

ZRAJÍCÍ TVARŮŽKY:
Dva balíčky měkkých tvarůžků vložíme do litrové láhve a zašroubujeme. Na teplém místě necháme 2-3 dny zrát. Pak pomeleme s 1 větší cibulí, dáme zpět do láhve, zalijeme sklenkou piva a okmínujeme. Zavíčkujeme, postavíme na teplé místo. Když toto uděláme ráno, pozorujeme po celý den, jak hmota roste a večer již mažeme na chléb s máslem.

VAŘENÁ OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:
1 balíček syrečků, 250 g měkkého tvarohu, 1/8 litru mléka, kmín, sůl. Mléko svaříme, přidáme na menší kousky nakrájené syrečky, mícháme až se rozpustí. Přidáme tvaroh, vymícháme, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.

TVARŮŽKOVÝ DYNAMIT:
100 g tvarůžků, 150 g pomazánkového másla (nejlépe s paprikou), 1/2 dl piva, 1 středně velká cibule, 1feferonka, mletá paprika, sůl. Tvarůžky i cibuli nastrouháme, 1feferonku nakrájíme a promícháme. Máslo vymícháme s pivem, přidáme tvarůžkovou směs, osolíme, ochutíme paprikou a dobře promícháme.

PIVNÍ POMAZÁNKA S OLOMOUCKÝMI SYREČKY:
2 balíčky syrečků (tyčinek), 1 smetanový sýr, kousek másla, trocha piva 10°.                       Syrečky nakrájíme na malé kousíčky, sýr rozetřeme s pivem a promícháme se syrečky.                  Osolíme, opepříme, ochutíme mletou paprikou a hlavně necháme v přikryté misce odležet.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA S MLETOU PAPRIKOU:
2 balíčky tvarůžek, 1/2 másla, 1 majonéza, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky.                   Tvarůžky vidličkou rozmačkáme nebo nastrouháme. Máslo rozetřeme s majonézou, přidáme papriku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky.

POMAZÁNKA Z NIVY:
200 g sýra Niva, 1 malá cibule, 1 lžíce obyčejné hořčice, 1/2 skleničky majonézy,                            2 lžíce šlehačky. Do majonézy zamícháme hořčici a šlehačku, vyšleháme, přidáme nastrouhanou Nivu a jemně nakrájenou cibuli. Nebo můžeme dát do mixéru cibuli, přidat sýr, majonézu, šlehačku, hořčici a vše najednou vyšleháme do pěny.

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
Hermelín, 2 vejce, 1 cibule, 1 kyselá okurka,majonéza, 50 g másla (Flory),                                     1 lžička hořčice, špetka sladké a pálivé papriky, sůl. Máslo utřeme se žloutky, přidáme nakrájené bílky, Hermelín nakrájený na kostičky, cibuli a okurku drobně pokrájenou. Dochutíme hořčicí, paprikou, solí a spojíme majonézou.

LAHŮDKOVÁ ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA:
200 g tvrdého sýra, 1 tavený měkký sýr, 2 lžíce másla, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 palice česneku, mletý pepř, sůl. Rozetřeme měkký sýr s máslem, majonézou, jogurtem. Vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a prolisovaný česnek.
Podle chuti osolíme a opepříme.

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S KEČUPEM:
200 g tvrdého sýra, 2 palice česneku, 3 lžíce kečupu, 1 tatarská omáčka v sáčku, mletý pepř, sůl. Sýr jemně nastrouháme, česnek do sýra prolisujeme, přidáme tatarskou omáčku, kečup, promícháme. Podle chuti opepříme a osolíme.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI:
2 měkké smetanové sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g rostlinného másla, 5 stroužků česneku, trochu citrónové šťávy, sůl. Vejce nastrouháme, česnek utřeme se solí.                      Máslo utřeme se sýrem, přidáme česnek, vejce, ochutíme citrónovou šťávou a promícháme. Mažeme na teplé topinky, chléb, sypeme pažitkou, petrželkou.

SÝROVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
200 g měkkého sýra, 200 g pomazánkového másla, 4 lžíce majonézy, 1 lžička hořčice,                   1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citrónové šťávy, sůl. Máslo utřeme se sýrem, majonézou, hořčicí. Vmícháme křen, ochutíme citrónovou šťávou a osolíme.                   Mažeme na topinky opečené na sucho, můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.

ŠLEHAČKOVÁ SLANÁ POMAZÁNKA:
1/4 litru šlehačky, 100 g hrubě nastrouhaného ementálu, červená paprika. Do ušlehané šlehačky zamícháme nastrouhaný sýr a na proužky nakrájenou papriku.                           Mažeme na veku, jednohubky.

VITAMÍNOVÁ POMAZÁNKA:
100 g tvrdého sýra, 4 pórky, 2 jablka, 1 majonéza, 1/2 zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl. Bílé části párku, oloupaná jablka a sýr nastrouháme. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a promícháme se zeleninou. Podle chuti okyselíme a osolíme.

JÁTROVÁ POMAZÁNKA:
200 g játrové paštiky, 1 tavený smetanový sýr, 60 g másla, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku. Změklé máslo utřeme se sýrem a hořčicí. Přidáme paštiku a nastrouhané stroužky česneku. Pomazánku natíráme na plátky bílé veky, zdobíme snítkou petrželky.

POMAZÁNKA SÝROVÁ:
2 sýry, 1 malá paštika, majonéza. Sýry utřeme s paštikou a zjemníme majonézou. Mažeme na veku, kolečka rohlíku, zdobíme kouskem kapie, kolečkem sterilované okurky apod.

PIVNÍ SÝROVÁ POMAZÁNKA:
200 g Nivy, máslo, rozetřený česnek, trocha piva. Sýr nastrouháme, utřeme s máslem. Ochutíme česnekem a s trochou piva vyšleháme.

POMAZÁNKA ZELENÝ ĎÁBEL:
200 g dobře proleželého sýra Niva, 1/2 balíčku měkkého tvarohu (125 g), 5 stroužků česneku, špetka chilli koření, trocha bílého jogurtu. Sýr jemně nastrouháme, česnek prolisujeme
a smícháme s tvarohem. Přidáme jogurt a vyšleháme na jemnou pomazánku. Podle chuti osolíme a okořeníme chilli.

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
2 Hermelíny, 250 g měkkého tvarohu, 1 malá majonéza (ve vaničce), 3 stroužky česneku,
1 lžička sladké mleté papriky, mléko podle potřeby, sůl. Tvaroh ušleháme s majonézou. Vmícháme nahrubo nastrouhaný Hermelín, prolisovaný česnek, papriku. Příliš hustou pomazánku zředíme trochou mléka a podle chuti přisolíme. Mažeme na plátky veky nebo toast.o chleba a sypeme drobně posekanými vlašskými ořechy.

POMAZÁNKA CHUŤOVKA:
2 cibule, 2 nožky párků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 syrová vejce, sójová omáčka, pár kapek worcesteru. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, párky na kolečka. Osmahneme na kousku tuku (máslo, olej), ochutíme sójovou omáčkou a worcesterem. Zalijeme rozšlehanými vejci, přidáme sýr a mícháme do zhoustnutí. Mažeme na předem osmažené topinky, které jsme potřeli kečupem.

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ:
1 balíček syrečků, 1/8 másla (rostlinný tuk), 1 cibule, kmín, trocha piva.                           Syrečky nastrouháme nebo utřeme s máslem, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kmín. Zjemníme podle potřeby pivem. Dobře vymíchanou pomazánku dáme do sklenice s víkem
a uložíme do druhého dne v chladu.

POMAZÁNKA BAČA:
150 g ovčího sýra, 3 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 5 stroužků česneku.                                       Máslo utřeme s kečupem a prolisovaným česnekem. Sýr nastrouháme nebo rozdrobíme
a vmícháme do másla.

SMRADLAVÁ POMAZÁNKA:
Jeden hodně uleželý Romadúr rozmačkáme s máslem, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, papriku, chilli a rozetřeme. Mažeme na chleby, zdobíme rajčaty a paprikou.

POMAZÁNKA ŠMYTEC:
Nastrouháme sýr Niva, utřeme s kouskem másla, přidáme drobně pokrájenou cibuli                   a trochu majonézy. Mažeme na rohlíky, zdobíme vlašským ořechem.

POMAZÁNKA Z NIVY:
Nastrouhanou Nivu utřeme s pomazánkovým máslem a trochou mléka do hladké pěny. Ochutíme prolisovaným česnekem. Mažeme na kolečka rohlíku, doprostřed posadíme půlku vlašského ořechu.

ZELENÝ ĎÁBEL 2:
Nastrouháme 200 g Nivy, přidáme 1/2 kostky tvarohu, česnek (podle chuti), chilli koření, jogurt a vše vyšleháme.

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA 2:
200 g Hermelínu, 3 lžíce smetany (nebo mléka, vody), cibule, trocha rumu, mleté ořechy, nakrájená pažitka. Hermelín nastrouháme a se smetanou vidličkou rozmělníme. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané ořechy, nakrájenou pažitku, podle chuti i rum. Mažeme na rohlíky, zdobíme kousky ořechů.

VOŇAVÁ POMAZÁNKA:
1 Hermelín, 100 g tvrdého sýra Eidam, 1 sýr Romadúr, 100 g šunkového salámu,                      4 natvrdo uvařená vejce, 1 větší cibule, 1 krabička majonézy, 2 malé bílé jogurty, mletý pepř, sůl.
Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majonézou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit,  mažeme na veku, jednohubky.

ĎÁBELSKÁ POMAZÁNKA:
3 Hermelíny, 2 nožičky párků nebo kousek salámu, 1 cibule, 1 majonéza, 1 kysaná smetana, sůl, pepř, paprika, ďábelské koření. Hermelín nastrouháme na mrkvovém struhadle
(aby se nám dobře strouhal, necháme jej 1 hodinu v lednici), párky a cibulku umeleme, přidáme k nastrouhanému Hermelínu, přidáme majonézu a kysanou smetanu, koření
a promícháme. Pomazánkou potíráme plátky veky, přizdobíme kouskem zelené papriky, rajčetem, petrželkou.

FLAMENDR:
100 g olomouckých tvarůžků, 100 g Lučiny, 1 cibule, 1 lžíce másla, 4 lžíce piva, špetka mletého pepře, 1 malá sušená chilli paprička. Změklé máslo utřeme s pivem, Lučinou
a pepřem do pěny. Přidáme rozemnutou papričku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky důkladně rozmačkané vidličkou.

OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:
6 uleželých olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, cibule, mletá paprika, kmín, sůl. Tvaroh rozetřeme s máslem a měkkými tvarůžky. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme paprikou a kmínem. Podle chuti osolíme a můžeme rozředit
i trochou piva. Mažeme na tmavý chléb, posypeme nakrájenou pažitkou nebo jemně nastrouhanou osolenou ředkvičkou.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 velký balíček tvarůžků, 1 pomazánkové máslo s kapií, 1 kapie, 2 trojúhelníčky taveného sýra, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, sůl, mletá paprika. Tvarůžky, cibuli a okurku nastrouháme. Pomazánkové máslo utřeme se sýrem, ochutíme solí a paprikou. Přidáme nastrouhané tvarůžky, nastrouhanou cibuli, nastrouhanou okurku, drobně nakrájenou kapii
a společně umícháme.

SÝROVÁ VOŇAVÁ POMAZÁNKA:
1 menší balíček olomouckých tvarůžků, 2 kostky taveného sýra, cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička hořčice. Tvarůžky i sýr nakrájíme na menší kousky a necháme na mírném ohni rozpustit (podlijeme trochou vody). Po rozpuštění stáhneme z ohně a vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli, hořčici, papriku a necháme vychladit.

POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:
2 olomoucké tvarůžky, 1 vařený strouhaný brambor, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, cibule, pažitka. Sýr utřeme s tukem, bramborem. Osolíme, přidáme pokrájenou cibuli
a pažitku.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA SE SALÁMEM:
1 balíček tvarůžků, 150 g másla, 50 g salámu, vařená vejce, 1 cibule. Máslo utřeme s nastrouhanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájený salám, vejce, cibuli. Dobře promícháme a mažeme na krajíčky chleba nebo veky. Hustě posypeme pažitkou.

JEDNODUCHÁ POMAZÁNKA:
Nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo olomoucké syrečky, utřeme je s máslem,                        1-3 stroužky česneku. Mažeme na chlebíčkovou veku, rozpůlené rohlíky. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

PĚNA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
1 balíček olomouckých tyčinek, 5 lžic másla, 3 lžíce majonézy, 2 stroužky česneku, 5 lžic mléka. Tyčinky jemně rozemeleme, rozmícháme s mlékem a necháme ustát tak dlouho, až mléko vsákne. Změklé máslo smícháme s prolisovaným česnekem a majonézou na jemnou pěnu. Smícháme s rozemletými olomouckými tyčinkami. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo, zdobíme plátky rajčat nebo nudličkami papriky.

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
2 balíčky tyčinek, 1 tavený smetanový sýr, 1 cibule, 1 jablko, mletá paprika, sůl, pažitka.
V misce vidličkou rozmačkáme tyčinky, umícháme se smetanovým sýrem, nastrouhanou cibulí a jablkem. Vmícháme nakrájenou pažitku. Osolíme, ochutíme paprikou, případně zředíme trochou piva. Podáváme s tmavým chlebem nebo slaným dalamánkem.

POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:
1 balíček tvarůžků, 1 sýr žervé, 100 g másla, 1 lžíce mléka, 1 cibule, sladká paprika, kmín, sůl. Máslo utřeme s žervé, rozmačkanými tvarůžky a lžící mléka. Přidáme jemně nasekanou cibuli, papriku, kmín a sůl.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
2 tvarůžky, 2 větší sýry Lučina, 1 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 cibule, 2 kyselé okurky. Lučiny utřeme s tatarskou omáčkou, přidáme vidličkou rozmačkané tvarůžky, nastrouhanou cibuli a okurky. Promícháme a dochutíme hořčicí.

POMAZÁNKA Z ROMADŮRU:
2 Romadúry, 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 cibule, pažitka, mletá paprika, hořčice.  Sýr rozmačkáme vidličkou, smícháme s máslem, vmícháme žloutek a jogurt. Drobně nakrájenou cibuli smícháme s hořčicí, okořeníme paprikou a vmícháme do ostatní směsi. Mažeme na tmavý chléb, zdobíme pažitkou nebo kudrnatou petrželkou.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
1 pomazánkové máslo, 3  tavené sýry, 1 malá sklenička KRENEXU, sůl, mletý pepř. Máslo vymícháme se sýry a KRENEXEM. Osolíme a opepříme podle chuti.

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S BALKÁNSKÝM SÝREM:
10 stroužků česneku, 1 pomazánkové máslo, 250 g balkánského sýra, 1 malá majonéza,
mletý pepř. Jemně nastrouhaný sýr smícháme s pomazánkovým máslem. Ochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a zjemníme majonézou.

POMAZÁNKA S BURSKÝMI OŘÍŠKY:
Utřeme 1 měkký tavený sýr, trochu majonézy, přidáme nadrobno nakrájené vařené vejce, hrst opražených burských oříšků, ml. papriku a sůl.

POMAZÁNKA LUČINA:
2 velké sýry Lučina, 2 vejce natvrdo, 100 g dietního salámu, 50 g másla, sůl. Máslo našleháme se sýrem, vmícháme strouhaný salám a vejce. Osolíme podle chuti. Můžeme také vše najednou vyšlehat ručním mixérem. Mažeme na veku, tmavý chléb, sypeme pažitkou.

VÝBORNÁ POMAZÁNKA:
2 vejce natvrdo, 1 mrkev, 100 g tvrdého sýra, 1 malá cibule, hořčice, majonéza, pepř, sůl. Všechny suroviny nastrouháme, smícháme s hořčicí, majonézou, dochutíme pepřem a solí. Pomazánka nesmí být příliš řídká. Podle chuti můžeme přidat i mletou papriku a malou 1feferonku.

HOUBOVÁ POMAZÁNKA S NIVOU:
250 g čerstvých hub, 100 g sýra Niva, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 sladkokyselá okurka,                     1 lžíce hořčice. Houby nakrájíme a podusíme ve vlastní šťávě do změknutí. Vychladlé pomeleme , smícháme s nastrouhanou Nivou, drobně nakrájenou okurkou, cibulí a vše promícháme. Utřeme máslo s hořčicí, přimícháme houbovou směs a vychlazenou pomazánku podáváme s pečivem.

ŠKVARKOVO-KVASNICOVÁ POMAZÁNKA:
70 g kvasnic, cibule, česnek, 1/4 hrnku mléka, 2 vejce, 2 bílky, 2 lžíce mletých škvarků, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl. Kvasnice upražíme na oleji do světla, zároveň
s nakrájenou cibulkou a česnekem (podle chuti). Přidáme mléko, vejce, bílky a mícháme
do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme mleté škvarky, osolíme, dochutíme kořením.

BAREVNÁ POMAZÁNKA:
V mixéru dobře rozmixujeme trochu podušených hříbků, nastrouhanou syrovou mrkev,
3 natvrdo uvařená vejce, měkký sýr, kousek uzeniny (šunky), trochu majonézy nebo bílého jogurtu. Přidáme jemně nasekanou cibulku, prolisovaný stroužek česneku,

ŽAMPIONOVÁ POMAZÁNKA:    
Čerstvé žampiony nakrájíme a povaříme v troše osolené vody. Zvlášť nakrájíme měkký salám a natvrdo vařená vejce. Promícháme, spojíme tatarskou omáčkou, podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky, jednohubky.

PEKELNÁ POMAZÁNKA:
1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 majonézy, 100 g tvrdého strouhaného sýra,
1 velká cibule, 2 stroužky česneku, pálivá paprika, sůl. Všechny suroviny smícháme, podle chuti dokořeníme a mažeme na plátky chleba nebo veky.

JÁTROVÁ POMAZÁNKA:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na kostičkách slaniny. Přidáme mletá vepřová játra a dusíme do změknutí. Osolíme, opepříme a když pomazánka dostatečně zhoustne, zakápneme ji citronem. Mažeme na chleba nebo veku, sypeme cibulí.

KVASNICOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
150 g kvasnic, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 1 cibule, stroužek česneku, pepř, sůl. Na oleji zpěníme cibulku, dáme kvasnice a mícháme, až zezlátnou a voní. Přidáme utřený česnek, salám nakrájený na kostičky, pepř a sůl.

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA DO ZÁSOBY:
450 g škvarků, 1 lečo (bez šťávy), 2feferonky, 2-4 stroužky česneku, 1 syrové vejce,                   1 malá hořčice, 1-2 lžičky VEGETY. Vše pomeleme, dobře promícháme, dáme do malých skleniček a 20 minut sterilujeme.

JABLKOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
2 velká jablka, 1 lžíce strouhaného křenu, 2 malé žervé sýry. Jablka oloupeme a nakrouháme, mírně osolíme. Přidáme jemně nastrouhaný křen a žervé sýry. Vše dohromady promícháme. Veku nakrájenou na plátky pomažeme slabě máslem a potřeme jablkovou pomazánkou.

POMAZÁNKA ZE SÁDLA:
Do čerstvě vyškvařeného sádla přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, sůl, trochu pálivé papriky a majoránku. Promícháme a necháme ztuhnout. Mažeme na tmavý chléb.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
4 vejce natvrdo, 2 stroužky česneku, 1 malá majonéza, mletý pepř, sůl. Vejce nastrouháme, smícháme s majonézou, prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme.

ŽLOUTKOVÁ POMAZÁNKA:
150 g másla, 5 vajec natvrdo, sardelová pasta, citrónová šťáva, sůl. Z uvařených, ještě horkých vajec vyjmeme žloutky a prolisujeme přes sítko. Máslo utřeme s trochou sardelové pasty, přidáme žloutky, ochutíme citrónovou šťávou a osolíme. (Na chlebíčky, ozdobně nastříkáme na rozkrojená rajčata, okurky, plníme rozpůlené bílky).

PAŠTIKOVÁ POMAZÁNKA:
1 malá paštika, 1 smetanový sýr, 1 malá majonéza, 1 cibulka. Paštiku utřeme se sýrem
a majonézou, vmícháme drobně nakrájenou cibulku. Mažeme na chleba, rohlíky, zdobíme plátky rajčat, kousky paprik.  
         
SARDELOVÁ POMAZÁNKA:
250 g másla, 1 malá majonéza, sardelová pasta, trochu hořčice. Máslo utřeme s majonézou, ochutíme sardelovou pastou a hořčicí. Podle chuti osolíme.

KRŮTÍ POMAZÁNKA:
1 konzerva „Krůtí maso s vejci“, sterilovaný celer, 1 cibulka, 1 sklenička majonézy. Celer drobně nakrájíme, cibulku nastrouháme, maso z konzervy překrájíme a rozmačkáme. Spojíme s majonézou, přidáme trochu nálevu z celeru. Mažeme na chlebíčky, ozdobíme plátkem rajčete.

PAŠTIKOVÁ POMAZÁNKA:
1 játrová paštika, 1 tavený sýr, 100 g másla, kari koření, pepř, sůl. Máslo utřeme s taveným sýrem, přidáme paštiku a opět utřeme. Dochutíme solí, pepřem a kari kořením.

CHUTNÁ POMAZÁNKA:
Pomazánkové máslo rozetřeme s trochou hořčice a tatarské omáčky. Mažeme na krajíčky veky, jednohubky. Můžeme vylepšit nasekaným vařeným vejcem, jemně nasekanou šunkou nebo šunkovým salámem.

ŽAMPIONOVÁ POMAZÁNKA:
Čerstvé žampiony nakrájíme a povaříme v troše osolené vody. Zvlášť nakrájíme měkký salám (kabanos, šunkový apod.) a natvrdo uvařená vejce. Přidáme okapané žampiony, promícháme
s tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme podle chuti.

PRAVÁ ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA:
Do umletých škvarků dáme jemně nasekanou cibuli, osolíme, nastrouháme sladkokyselé okurky. Přidáme nadrobno nasekaná vejce natvrdo a trochu hořčice.


JEDNODUCHÁ VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
4 vařená vejce, 100 g pomazánkového másla, 1 nastrouhaná cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl, posekaná zelená petrželová nať. Žloutky vidličkou rozetřeme a v misce utřeme s máslem, cibulí, majonézou, osolíme a opepříme. Mažeme na chléb, pečivo a zdobíme nasekanými bílky a petrželovou natí.

TOPINKOVÁ POMAZÁNKA:
4 velké stroužky česneku, 4 lžíce salátového oleje, hrst strouhaných ořechů, sůl, citrónová šťáva, pažitka, petrželka. Česnek utřeme se solí, dáme do misky a za stálého míchání přikapáváme olej. Pak zamícháme ořechy a bylinky. Ochutíme citronem a mažeme na horké topinky.

JEDNODUCHÁ POMAZÁNKA:
Neochucené pomazánkové máslo, čertovská nebo cikánská omáčka HAMÉ. Máslo smícháme s omáčkou a mažeme na kolečka rohlíku nebo plátky veky. Poklademe kolečky pikantní klobásy (nebo ostrého salámu), kolečky rajčat, nasekanou zelenou petrželkou.

ZELOVÁ POMAZÁNKA:
1 sklenička naloženého zelí s křenem, 1 malá majonéza, 3 natvrdo vařená vejce, 1 lžička hořčice, sůl. Vejce nastrouháme, promícháme s okapaným zelím a spojíme majonézou. Dochutíme hořčicí (nebo tvarohem), solí.

OŘECHOVÁ PASTA S ČESNEKEM:
Půl šálku oloupaných vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, 4 plátky bílé veky, 1 a půl lžíce octa, 1 lžička oleje nejlépe olivového, sůl. Ořechy roztlučeme v hmoždíři nebo rozmixujeme, smícháme s utřeným česnekem. Veku namočíme do vody, vymačkáme, promícháme s ořechy a česnekem, až se vytvoří pasta. Vmícháme olej, ocet, osolíme a mažeme na topinky.

JEMNÁ ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA:
100 g majonézy, 150 g tvrdého sýra, 75 g strouhané karotky, 3 stroužky česneku, špetka soli, lískové oříšky na ozdobu, (šlehačka, pažitka).
Do majonézy nastrouháme najemno tvrdý sýr a očištěnou karotku, přidáme česnek utřený se špetkou soli a vše promícháme. Mažeme na chlebíčky, a chuťovky. Zdobíme lískovým oříškem. Je pěkné pod oříšek nastříkat růžičku šlehačky, posypat sekanou pažitkou a posadit lískový oříšek.
Můžeme zdobit také rajčetem, kapií a vlašským jádrem.

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
1 a 1/2 sýra Hermelín, 150 g salámu měkkého, 1 natvrdo uvařené vejce, 1 majonéza nebo tatarská omáčka, 1 menší cibule, špetka soli, 1 lžíce plnotučné hořčice, (kečup, citrónová šťáva, česnek)
Hermelín, salám a vejce nastrouháme nahrubo. Přidáme 1 majonézu nebo tatarskou omáčku, drobně nakrájenou cibuli, špetku soli a lžíci hořčice. Dále můžeme dochutit například kečupem nebo citrónovou šťávou a česnekem. Výborně se hodí k vínu.

SALÁMOVÁ S HERMELÍNEM:
125 g měkkého salámu, 1 sýr Hermelín, 2 vejce natvrdo, 50 g cibule, 50 g majonézy,
100 g zakysané smetany, 2 lžičky hořčice, pepř, na ozdobu rajče a petrželka.
Do mísy vložíme jemně nasekaný salám, hrubě strouhaný hermelín a vejce, jemně krájenou cibuli, majonézu, smetanu, hořčici, trochu pepře a vše dobře promícháme. Mažeme na chlebíčky a chuťovky, zdobíme rajčetem a petrželkou.

SALÁMOVÁ POMAZÁNKA:
500 g měkkého salámu, 1 větší cibule, 1 měkký tavený sýr, 1 malá majonéza (můžeme přidat
i jiné dobroty z ledničky – například tatarskou omáčku místo majonézy, hořčici na dochucení apod.), 2 lžíce vody, l lžička octa, 1/2 lžičky krupicového cukru.
Salám umeleme na masovém strojku, cibuli také umeleme nebo nakrájíme nadrobno, přimícháme sýr a majonézu. V malém hrnečku svaříme 2 lžičky vody, 1 lžičku octa a 1 menší lžičku cukru. Necháme vychladnout a vlijeme do směsi. Zamícháme, dochutíme a mažeme na housky.
Zdobíme okurkou, paprikou, rajčetem nebo jinou zeleninou.

NIVOVÁ POMAZÁNKA:
100 g sýra Niva, 100 g másla, 2 kostky  taveného sýra, 1 cibule, sůl.
Všechny přísady rozmixujeme. Pomazánku mažeme na chlebíčkovou veku, chléb, rohlík atd. Povrch ozdobíme okurkou, paprikou, rajčetem.

ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA S TVAROHEM:
15 dkg nastrouhaných ředkviček, 15 dkg tvarohu, 10 dkg másla, pažitka, sůl.
Tvaroh utřeme s máslem a jemně nastrouhanými ředkvičkami. Osolíme podle chuti, přidáme nakrájenou pažitku.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
50 g másla, 100 g cibule, 2 ks šunkového taveného sýra, 5 lžic mléka, 200 g hrášku,
8 vajec, pažitka, sůl.
Na másle osmažíme cibuli a přidáme na menší kousky rozdělený šunkový sýr. Zředíme mlékem
a vymícháme, přidáme uvařený odkapaný hrášek a nakonec přidáme rozšlehaná vejce. Promícháme, necháme ztuhnout, osolíme a zlepšíme nadrobno nakrájenou pažitkou. Mažeme na chléb s máslem. Pomazánku můžeme podávat studenou i teplou.

POMAZÁNKA SALÁM A NIVA:
1/2 kg českého salámu, 1 velká majonéza, 2 menší cibule, 2 okurky, 1 sýr Niva,
1 lepší tvaroh, 2 menší česneky, trochu smetany nebo mléka.
Vše nastrouhat, jenom cibuli drobně nakrájet.

POMAZÁNKA Z TVAROHU A SARDINEK:
1 balíček měkkého tvarohu, 1 krabička sardinek v oleji, 3 lžíce mléka,
1 středně velká cibule, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 malá majonéza, 1 lžička hořčice, sůl, pepř.
Tvaroh rozšleháme s mlékem a pokrájenými sardinkami. Potom vmícháme posekaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, hořčici, majonézu, osolíme a opepříme dle chuti.

DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA:
60 g droždí, 60 g másla, 1 cibule, 50 g salámu (šunky nebo uzeného masa), 6 vajec, šálek mléka, sůl, pažitka.
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, nakrájenou nebo umletou uzeninu a osmahneme. Zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a za stálého míchání necháme srazit.
Na talířích zdobíme plátky rajčete nebo sypeme drobně pokrájenou zelenou paprikou.

CESTOVNÍ POMAZÁNKA:
4 natvrdo uvařená vejce, 150 g turistického salámu, 100 g taveného sýra, 100 g másla,               1 menší cibulka, mléko, hořčice, petrželka, sůl. Salám a cibuli umeleme. Máslo se sýrem vyšleháme, zjemníme mlékem, ochutíme hořčicí a do směsi vetřeme mletý salám s cibulí. Přidáme jemně nasekaná vejce, petrželku. Dobře promícháme a mažeme na chléb.

POMAZÁNKA ZE ŠKVARKŮ:
Do teplých škvarků přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu hořčice a sušenou saturejku. Chutná výborně s tmavým chlebem.

POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY:
300 g měkkého salámu, 3 tavené sýry, 5 vajec natvrdo, 3 kyselé okurky, 1 velká cibule,             1 majonéza, mletý pepř, sůl. Sýry rozetřeme s majonézou, smícháme s nastrouhanými vejci, okurkami, nastrouhaným salámem a jemně nakrájenou cibulí. Podle chuti osolíme
a opepříme.

POMAZÁNKA NA JEDNOHUBKY:
1 sklenička Moravanky, 100 g měkkého, salámu, 1 malá majonéza. Zeleninu necháme okapat a společně se salámem pomeleme. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme podle chuti.

POMAZÁNKA Z MORAVANKY:
1 Moravanka, 200 g měkkého salámu, majonéza. Rozemeleme Moravanku i salám, přidáme majonézu. Na chleba, jednohubky, obložené chlebíčky.

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA:
250 g škvarků, 4 vařená vejce, 1 větší cibule, 3-4 kyselé okurky, hořčice, mletý pepř, sůl. Škvarky umeleme, cibuli, vejce, okurky drobně nakrájíme. Smícháme s hořčicí, osolíme
a opepříme. Do této základní pomazánky můžeme přidávat prolisovaný česnek, nastrouhaný křen, kremžskou hořčici, fantazii se meze nekladou.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
100 g šunky, 6 vařených vajec, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 jablko, 1 bílý jogurt, sůl.
Šunku jemně nakrájíme, vejce a jablka nastrouháme, přidáme křen a jogurt. Osolíme podle chuti, zdobíme pažitkou.

ŠUNKOVÁ PĚNA:
150 g jemně mleté šunky smícháme se 100 g másla, 1 dl smetany, 1 lžící citrónové šťávy, osolíme a dobře vyšleháme do pěny.

SALÁMOVÁ POMAZÁNKA:
Jemně umletý salám zašleháme do másla, přidáme drobně nakrájenou cibuli, sladkokyselou okurku a osolíme.

VÝBORNÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého salámu, 3 tavené sýry, 3 vařená vejce, 1 větší cibule, 1/2 sklenice sterilovaných okurek nebo papriky, 250 g tatarské omáčky. Sýry dobře umícháme s tatarskou omáčkou na hladkou hmotu, přidáme drobně pokrájená vejce, salám, cibuli a okurky. Promícháme, můžeme zředit trochou nálevu. Z okurek, dochutíme bílým pepřem.

POMAZÁNKA  SALÁMOVÁ II.
300 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 tatarská omáčka,
4 stroužky česneku, špetka mleté papriky, sůl. Salám umeleme s česnekem, vmícháme nastrouhaný sýr, jemně nasekaná vejce. Promícháme s tatarskou omáčkou, ochutíme paprikou a solí.

DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA II.:
200 g droždí, 100 g uzeniny, 1 cibule, 4 vejce, kyselá okurka, 1 lžička hořčice, worcester, sůl. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou uzeninu a rozdrobené droždí. Mícháme až droždí začne vonět, zalijeme rozšlehanými vejci, ochutíme worcesterem, hořčicí, osolíme. Přidáme nakrájenou okurku a mícháme až se vejce srazí. Do hotové pomazánky vmícháme nasekanou pažitku, mažeme na chleba a posypeme strouhaným sýrem.

ŠPEKOVÁ POMAZÁNKA:
250 g uzeného špeku, 1 cibule, malý rajčatový protlak, pepř, sůl. Špek umeleme společně s cibulí, promícháme s rajčatovým protlakem, osolíme, opepříme. Mažeme na veku nebo chléb a posypeme jemně nakrájenými kyselými okurkami.

MISTIČKOVÁ POMAZÁNKA:
1 miska strouhaného salámu, 1 miska nakrájených sterilovaných okurek, 1 miska nakrájených vajec natvrdo, 1 miska tatarské omáčky. Vše společně promícháme, necháme v chladu chvíli uležet. Podáváme s pečivem.

PIKANTNÍ ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA:
750 g škvarků, 1 velká sklenice leča (0,7 litru), protlak, 2 lžíce hořčice, 2 lžičky VEGETY, sůl, pálivá paprika, 6 vajec. Škvarky a lečo společně pomeleme, přidáme ostatní přísady, koření, vmícháme syrová vejce a hmotu povaříme. Vychladlou mažeme na chleby, nebo dáme do sklenic, sterilujeme a můžeme použít později.

POMAZÁNKA NA CHUŤOVKY:
3 vejce natvrdo uvařená a nadrobno nakrájená, 300 g měkkého salámu nakrájeného na kostičky, 2 lžíce plnot. hořčice, 3 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 2 sladkokyselé okurky nakrájené na kostičky, 1 cibule, 1 malá majonéza, pálivá paprika podle chuti, pepř, sůl – vše promícháme.

JIHOČESKÁ POCHOUTKA:
2 Jihočeské sýry, 1/8 másla, 1 vejce natvrdo, 1 cibule, 2 stroužky česneku, mletá sladká paprika, sůl. Utřeme sýry s máslem, nastrouhaným vejcem a utřeným česnekem. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, papriku a sůl podle chuti. Mažeme na topinky.

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA S OŘECHY:
1 balíček brynzy, 100 g másla, 100 g mletých ořechů. Vyšleháme do pěny brynzu s máslem, vmícháme mleté ořechy. Mažeme na chlebíčky, zdobíme červenou kapií.

VAŘENÁ PIKANTNÍ TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček tvarůžků, 1 větší tavený sýr, 1 středně velká cibule, 1 lžička hořčice, 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé papriky, špetka drceného kmínu, sůl. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 dl vody, na kostičky nakrájené tvarůžky a sýr. Na ohni mícháme, až se vše rozpustí. Pokud je směs hustá, zředíme ji trochou vody. Ochutíme hořčicí, kořením, podle potřeby
i osolíme. Necháme vychladnout a vmícháme jemně nakrájenou cibuli.
Mažeme na veku, toast. chléb.

PIVAŘSKÉ SMAŽENKY:
100 g tvrdého sýra, 1 lžíce rostlinného tuku, 4 dl tmavého piva, 1 lžíce hladké mouky, hořčice, worcester, sůl. Pivo prohřejeme, vmícháme nastrouhaný sýr, tuk, mouku, ochutíme hořčicí, worcesterem, solí. Vymícháme hustou kaši. Plátky chleba osmažíme na tuku po obou stranách, potřeme česnekem a pomazánkou. Naskládáme je na plech a krátce zapečeme. Hotové sypeme strouhaným křenem a sekanou petrželkou.

POMAZÁNKA „PIGBELKY“:
2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 vejce, asi 1 dl kečupu, OREGANO, kari, sůl. Cibuli a česnek drobně nakrájíme a zpěníme na tuku. Přidáme kečup, povaříme a vmícháme vejce. Zahustíme strouhaným sýrem, okořeníme a osolíme podle chuti. Vychladlé mažeme na topinky, zdobíme zeleninou.

ZELENINOVÁ POMAZÁNKA:
1 a půl kg rajčat, 500 g červených paprik, 500 g cibule, 5 stroužků česneku, 5feferonek. Zeleninu pomeleme, přidáme 65 g cukru, 65 g soli, 1/4 litru octa, 1/4 litru oleje a dusíme hodinu i více. Do vychladlé směsi nastrouháme křen a vmícháme 1 celou sklenici pikantní hořčice.

TOPINKOVÁ POMAZÁNKA:
10 lžic vepřových škvarků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 vejce, polévkové koření, sůl. Na pánvi rozpustíme trochu másla a rozehřejeme drobně nakrájené škvarky. Přidáme sýr, mícháme
do rozpuštění. Vyklepneme vejce, pokapeme polévkovým kořením a občas promícháme. Mažeme na topinky.

NEPRAVÝ MOZEČEK:
200 g vepřových škvarků,150 g droždí, 60 g másla, 5 vajec, 2 cibule, kmín, pepř,sůl. Zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, když začne růžovět, vmícháme škvarky, kmín, podle chuti pepř a sůl. Do horké směsi rozklepneme vejce
a mícháme až pomazánka zhoustne. Mažeme na plátky chleba, veky, sypeme zelenou petrželkou.

POMAZÁNKA Z VEPŘOVÉ KONZERVY:
1 vepřová konzerva, 100 g cibule, 6 stroužků česneku, majoránka, kmín, pepř, sůl. Maso
z konzervy umeleme nebo rozmačkáme vidličkou, promícháme s drobně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kořením a solí podle chuti. Mažeme na plátky chleba nebo topinky.

POMAZÁNKA „HOUBOVÝ KAVIÁR“:
600 g sušených hub, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 dl mléka, citrónová šťáva, mletý bílý pepř, sůl. Houby uvaříme v mléce, vyždímáme, pokrájíme a osmažíme na 1 lžíci oleje.
Zvlášť na tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme k houbám a krátce podusíme. Vychladlou směs umeleme, smícháme s utřeným česnekem, ochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí. Mažeme na plátky chleba, sypeme pažitkou. Místo sušených hub můžeme použít žampiony, nevaříme, jen orestujeme na oleji.

VAŘENÁ TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:  
1/8 l mléka svaříme, přidáme 1 balíček tvarůžků nakrájených nadrobno a mícháme, až se rozpustí. Přidáme 250 g tvarohu, hladce vymícháme, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.

CELEROVÁ POMAZÁNKA:
200 g šunkového salámu (jemného kabanosu), 1 syrový celer, 2 kyselé okurky, 1 malá tatarská omáčka, pepř, sůl. Na jemném struhadle nastrouháme celer, pokapeme citrónovou šťávou. Salám i okurky nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s celerem, tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme podle chuti. Necháme v chladu uležet alespoň 30 minut.

RYBIČKOVÁ POMAZÁNKA:
1 krabička rybiček v tomatě, 1 cibule, 2feferonky, 2-3 lžíce kečupu, 2 lžíce majonézy. Rybičky utřeme s majonézou, vmícháme nakrájenou cibuli a 2feferonky.

POMAZÁNKA Z JITRNIC:
2 jitrnice, 100 g másla, 1 sladkokyselá okurka, hořčice, pepř, sůl. Máslo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme obsah jitrnic a okurku nakrájenou na kostičky. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a mažeme na tmavý chléb.

MRKVOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
6 mrkví, 6 stroužků česneku, 6 lžic mletých ořechů, 1 malá majonéza, sůl. Mrkev jemně nastrouháme, smícháme s česnekem utřeným se solí, ořechy a majonézou. Necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Mažeme na chleba, veku.

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
1 tučný měkký tvaroh, 2,5 dl smetany na šlehání, 2-3 stroužky česneku, sůl. Tvaroh rozetřeme se smetanou, osolíme, přidáme utřený česnek a promícháme. Mažeme na topinky.

POMAZÁNKA „FLAMENDR“:
250 g pomazánkového másla, 1/2 tuby sardelové pasty, 6 stroužků česneku, mletá paprika, pepř, sůl. Máslo promícháme se sardelovou pastou, utřeným česnekem, ochutíme paprikou
(i pálivou), pepřem a solí podle chuti. Mažeme na topinky, zapíjíme pivem.

POMAZÁNKA Z RAJSKÉHO PROTLAKU:
1 malá konzerva rajského protlaku, 1 celá palička česneku, 1/8 másla, sůl. Máslo utřeme s protlakem, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a necháme v chladničce uležet.

SÝROVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
140 g taveného sýra, 50 g rostlin. tuku, 1 malý křen, pažitka, sůl. Změklé máslo našleháme se sýrem, přidáme jemně nastrouhaný křen, pažitku a dochutíme solí.

MAJONÉZOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
Smícháme 100 g majonézy, 50 g strouhaného sýra, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 nastrouhané jablko, špetku cukru, trochu citrónové šťávy, sůl.

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA S PIVEM:
1 balíček tvarůžků, 100 g másla, 2 lžíce hořčice, 1 cibule, špetka sladké nebo pálivé papriky. Máslo, tvarůžky a hořčici rozmixujeme, podle hustoty zředíme pivem. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, osolíme a okořeníme.

HAVÍŘSKÁ POMAZÁNKA:
100 g tvarůžků, 125 g měkkého tvarohu, 1 cibule, mletá sladká paprika, pepř, sůl. Tvaroh utřeme s mletými (nebo vidličkou rozmačkanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okořeníme. Zředíme pivem na potřebnou hustotu, osolíme a dobře promícháme. Mažeme na chleba, zdobíme kolečky cibule.

ČESNEKOVÁ NIVA:
150 g sýra Niva, 200 g taveného sýra, 3 stroužky česneku, 5 lžic smetany, pepř, sůl. Nivu nastrouháme, utřeme s taveným sýrem, utřeným česnekem a smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky i smaženou veku.

PAŘÍŽSKÝ SALÁT S NIVOU:
150 g sýra Niva, 1 měkký tavený sýr, 150 g měkkého salámu, 1/2 kelímku pomazánkového másla, 1 bílý jogurt, 1 cibule, 1 sterilovaná kapie, pepř, sůl. Vymícháme pomazánkové máslo se sýrem a jogurtem. Přidáme nakrájenou (vidličkou rozdrobenou) Nivu, nadrobno nakrájený salám, cibuli a kapii. Podle chuti osolíme, opepříme.

POMAZÁNKA „SMRAĎOCH“:
2 sýry Romadúr, 150 g měkkého tvarohu, 3 lžíce másla, 1 cibule, drcený (mletý) kmín, špetka sladké nebo pálivé papriky, sůl. Sýry utřeme s tvarohem a máslem, přidáme najemno pokrájenou cibuli, koření a sůl podle chuti.



                                          
 

0 komentářů:

Okomentovat